Посол ЄС Хюґ Мінґареллі, перебуваючи у Вінниці, відзначив реформу децентралізації, як найбільш успішну в Україні

Новини Вінниці / Посол ЄС Хюґ Мінґареллі, перебуваючи у Вінниці, відзначив реформу децентралізації, як найбільш успішну в Україні

У четвер, 22 березня, Вінниччину відвідав голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі. Дипломат зустрівся із керівництвом області та міста, під час якої обговорили реформу децентралізації і хід президентської виборчої кампанії в Україні.

У четвер, 22 березня, Вінниччину відвідав голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі. Дипломат зустрівся із керівництвом області та міста, під час якої вони обговорили реформу децентралізації і хід президентської виборчої кампанії в Україні.

Європейський дипломат відзначив, що в ЄС очікують продовження реформ в Україні, і виборчі кампанії не завадять цьому. Особливо голова Представництва виділив реформу децентралізації, як найбільш успішну в Україні.

Під час зустрічі голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій подякував послу за підтримку України та українського народу Європейським Союзом в непростий історичний час.

«Більшість іноземних дипломатів визнають найуспішнішою реформою в Україні реформу децентралізації. Це надихає і надає стимул для розвитку. Бюджетна децентралізація дала можливість сфокусувати значну частину фінансових ресурсів саме на розвиток територій. Якщо порівнювати з 2014 роком, то бюджети розвитку місцевих бюджетів зросли з 400 млн. грн. до 3.300 млрд. грн. Ми бачимо, як змінюються на краще міста і села. Водночас, реформа децентралізації передала значну частину адміністративних повноважень на місця.

Сьогодні ми є свідками довгоочікуваного процесу, коли влада перестає керувати, адже основне завдання влади – надавати послуги. Це історичний час – дуже стрімко змінюється ставлення до державної служби. На держслужбу приходять працювати молоді люди із сучасними навичками та знаннями», – зазначив Валерій Коровій.

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій також зазначив, що за два останні роки експорт товарів з Вінниччини в країни ЄС подвоївся, відтак, запрацювала економічна частина Угоди з ЄС. Торкнувся керівник регіону і політичної ситуації в Україні та особливостей ведення виборчої кампанії.

«Вінницька область складається з восьми виборчих округів. Центральна виборча комісія України створила окружні комісії, які успішно працюють. В області багато офіційних спостерігачів від іноземних держав. Також, ми активно співпрацюємо зі спостерігачами ОБСЄ і оптимістично налаштовані стосовно ситуації на місцевому рівні», – підкреслив Валерій Коровій.

У рамках візиту до Вінниці голова Представництва посол Хюг Мінгареллі відвідав Донецький національний університет імені Василя Стуса. Він зустрівся з керівництвом та студентами вишу. Під час розмови з ректором Романом Гринюком пан Мінгареллі поцікавився історією переїзду університету, діяльністю й життям ЗВО на Вінниччині. Під час розмови було окреслено питання продовження співпраці та перспективи на майбутнє.

Катерина Горбатюк

22 березня, 2019