Поранений герой чи «неадекват»? У вінницькій поліції показали зброю, якою він намагався вбити священика та погрожував правоохоронцям

Новини Вінниці / Поранений герой чи «неадекват»? У вінницькій поліції показали зброю, якою він намагався вбити священика та погрожував правоохоронцям

Вінницькі правоохоронці вранці 2 грудня затримали 47-річного місцевого жителя. Раніше чоловік не мав проблем із законом. Нині він є підозрюваним у замаху на вбивство та погрожування поліції. Особливості справи вже викликали резонанс далеко за межами Вінниці. Про неї вже переповідають навіть у Росії.

Нагадаємо, близько 9 години у Вінниці на спецлінію 102 надійшло повідомлення про ножове поранення протоієрея Антонія Ковтонюка на території храму Пресвятої Покрови, що у селі Пирогова. Незабаром у Вінницькій єпархії УПЦ МП розповіли деталі нападу та показали світлини з приміщення.

Потім у поліції додали, що у руках нападника було небезпечна бритва.   

«Коли поліцейські прибули на виклик, побачили чоловіка у неадекватному стані, який не реагував на зауваження. Натомість зловмисник почав наближатися до правоохоронців, погрожував їм фізичною розправою та вимахував предметом, схожим на ніж. Як потім з’ясувалося, це була небезпечна бритва. 

Щоб зупинити чоловіка, поліцейському довелося застосувати табельну зброю, вистріливши фігуранту в ногу. Зловмисника затримали, а лікарі надали йому медичну допомогу. Життю та здоров’ю затриманого наразі нічого не загрожує», - йдеться в офіційній заяві поліції. 

За фактами замаху на вбивство священнослужителя та посягання на життя працівника правоохоронного органу розпочате кримінальне провадження, передбачене ч. 2. ст. 15, п. 7 ч. 2 ст. 115 та ст. 348 Кримінального кодексу України. Відомо, що чоловік перебуває на обліку в психоневрологічному диспансері. 

«Наразі правоохоронці проводять необхідні слідчі дії, встановлюють мотиви та всі обставини події», - додають правоохоронці.

Між тим, певну політичну окрасу інциденту вже дають на рівні УПЦ МП та російські блогери, перетворивши вінничанина на противника Церкви та заявляють про утиски Московського патріархату. Окремі українські блогери навпаки засуджують поліцію та героїзують затриманого.

Сподіваємось з часом стануть відомі мотиви вінничанина та інші обставини нападу.  

Макс Мельник

2 січня, 2023