Поради психолога для вимушених переселенців від фахівців «Гуманітарного хабу Вінницької громади для ВПО з інвалідністю»

Новини Вінниці / Поради психолога для вимушених переселенців від фахівців «Гуманітарного хабу Вінницької громади для ВПО з інвалідністю»

У м. Вінниці працює «Гуманітарний хаб Вінницької громади для ВПО з інвалідністю» в якому ВПО з інвалідністю мають можливість отримати наступні послуги:

  • забезпечення соціального супроводу ВПО;
  • консультування з загальних питань;
  • заняття з дітьми (зокрема підготовка до школи, майстер-класи, арт-терапія);
  • консультації психолога;
  • переклад з/на англійську мову;
  • ксерокопіювання, друк і сканування документів.

Незважаючи на те, що хаб розпочав роботу  відносно нещодавно – у листопаді 2022 року, вже накопичено досвід  спілкування з ВПО під час надання психологічної допомоги. Це надало можливість окреслити 10  порад психолога для ВПО з інвалідністю, які ми пропонуємо для вашої уваги нижче.

Порада №1 - Не соромтесь запитувати про допомогу

Досить небагато людей вміють розуміти потреби інших – тому розкажіть про них, та чітко запитайте про можливість допомогти Вам. Говоріть конкретно про те, у чому саме Вам необхідна допомога.

Порада №2 - Чітко визначайте свої потреби та їх пріоритет

Знайдіть час зрозуміти те, що Вам необхідно на конкретний період часу та визначіть пріоритети. Складіть список речей, послуг, продуктів, медикаментів, фахівців, документів, людей, транспорту, місць і можливостей, які необхідні Вам або тим ким Ви опікуєтесь.

Порада №3 - Перевіряйте кожну можливість

Уважно слідкуйте за можливостями, які Вам пропонуються і за тими, які за певних обставин обходять Вас. Налаштуйте свої думки на те, чого ви потребуєте та шукайте це у можливостях довкола Вас

Порада №4 - Переймайте досвід інших і діліться своїм

Успіх інших людей може слугувати для Вас інструкцією до успіху. Аналізуйте найкращий досвід для Вас та повторіть його. Дізнавайтеся про зусилля інших людей та діліться своїм досвідом з іншими. Можливо саме Ваша історія успіху допоможе іншим. 

Порада №5 - Оцініть свої можливості та обмеження

Використовуйте свої можливості постійно та працюйте над тим, щоб зменшити кількість обмежень – вивчіть другу мову, опануйте нову професію, розвивайте нові навички, спілкуйтеся з людьми, які розвиваються. Ви все зможете, якщо будете діяти цілеспрямовано та терпляче – не все приходить одразу.

Порада №6 -Сформуйте опору в собі

Опирайтесь не те, що можете зробити саме Ви. Спілкування, дії, дзвінки по телефону, переписка в месенджерах. Без Ваших дій не буде руху і не буде змін. Довіряйте собі та робіть крок за кроком і підтримуйте зусилля інших

Порада №7 - Будьте наполегливими

Наполегливість винагороджує того, хто використовує її у досягненні своєї мети. Головне, щоб Ви чітко усвідомлювали те чого хочете. Ваша мета повинна мати форму, фізичні характеристики, час, місце та залежати від саме Ваших зусиль.

Порада №8 - Цінуйте кожен свій досвід

Будь-який успіх чи неуспіх має для Вас інформацію про те, що відбулось і як Ви це отримали в своєму житті. Проаналізуйте як успіх можна зробити регулярним та змінити в своїх зусиллях те, що не дозволяє Вам досягти бажаних результатів.  

Порада №9 - Сьогодні - це найважливіший день

Якщо Ви будете думати про минуле – Ви будете відчувати злість та відчай, через неможливість змінити минуле. Думка за майбутнє, може принести вам багато тривоги. Сьогодні ж, Ви можете проаналізувати минуле та спланувати майбутнє. Робіть сьогодні те, що є для Вас важливим.

Порада №10 - Адаптуйтесь до нових умов та імпровізуйте

Нові умови життя або складна ситуація дає Вам інформацію про те, що потрібно зробити, щоб адаптуватися і покращити своє становище. Дослуховуйтесь до Ваших думок, які пропонують варіанти змінити ситуацію на краще. Гнітючим думкам не давайте сил впливати на Вашу поведінку.

 

Сподіваємось, що ці поради допоможуть  ВПО з інвалідністю  краще адаптуватись до непростих викликів військового часу та запрошуємо до «Гуманітарного хабу Вінницької громади для ВПО з інвалідністю». Підтримка роботи хабу здійснюється в рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia

@EU https://www.facebook.com/EUDelegationUkraine

@Isar Ednannia (https://www.facebook.com/isar.ednannia)