Попит на книги українських авторів за два роки зріс майже вдесятеро

Новини Вінниці / Попит на книги українських авторів за два роки зріс майже вдесятеро

До початку повномасштабного вторгнення, українці купували кожну п’яту книгу українського авторства, а у 2023 році – вже кожну третю.

Про таку гарну тенденцію розповідає «Книгарня Є», констатуючи, що більше 30% від усіх проданих мережею книг складають українські автори.

Так, книги Тараса Шевченка, Івана Франка й Лесі Українки за 2023 рік купували вдвічі-тричі частіше, ніж у 2021 році.

Попит на твори Івана Багряного впродовж двох років зріс в 12 разів, Підмогильного – вдесятеро, Винниченка  стали купувати в дев’ять разів частіше, а Симоненка – увосьмеро.

Український інститут книги, провівши зі свого боку дослідження серед читачів мережевих та немережевих книгарень, визначив, що в 2023 році найбільш популярною стала серія "Неканонічний канон" видавництва "Віхола": найкраще продавалися "Місто" Валер'яна Підмогильного та "Записки Кирпатого Мефістофеля" Володимира Винниченка.

Також популярними були "Тигролови" Івана Багряного.

Серед лідерів немережевих книгарень відзначилась і "Повість про санаторійну зону" Миколи Хвильового.

У перелік найпопулярніших книжок для дітей увійшли «Малечі про інтимні речі» Юлії Ярмоленко та «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка.

 Цікаво, що серед найпопулярніший перекладів«Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки» авторів Міхаель Бар-Зохар та Ніссім Мішаль (Видавництво «Наш Формат», переклав Олександр Михельсон) та «Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію» Бориса Джонсона (Видавництво Vivat, переклав Юрій Гірич).