Попри критику «Слуг народу», у Вінницькій облраді прийняли програму «Питна вода»

Новини Вінниці / Попри критику «Слуг народу», у Вінницькій облраді прийняли програму «Питна вода»

На черговій сесії Вінницької облради, яка відбулася 30 липня, депутати прийняли обласну програму «Питна вода» на наступні 5 років. Планується, що на реалізацію цієї програми виділять 345 млн. грн.

На черговій сесії Вінницької облради, яка відбулася 30 липня, депутати прийняли обласну програму «Питна вода» на наступні 5 років. Планується, що на реалізацію цієї програми виділять 345 млн. грн.

Програма передбачає будівництво мереж водопостачання та водовідведення, розробку нових свердловин і каптажних колодязів, будівництво та реконструкцію гідротехнічних споруд, дослідження стану водних ресурсів області.

Також зазначається, що якість води в децентралізованих джерелах значно гірше, ніж в централізованих. Тому програма передбачає перехід до централізованих джерел водопостачання і розвиток систем водовідведення.

Зараз в області тільки 42,5% населення має доступ до систем централізованого водопостачання. 100% міст і селищ міського типу області забезпечені водопроводами, але є вони лише в 24,5% сіл.

Як джерело централізованого питного водопостачання використовуються річки на 5 водогонах (у містах Вінниця, Калинівка, Хмільник Ладижин, Козятин) – це 85% всієї спожитої води в області. Решта споживачів області забезпечується питною водою із підземних джерел – це 429 свердловин та каптажних криниць.

При своїй аполітичності програма ще до сесії викликала нарікання з боку керівництва облдержадміністрації та депутатів «Слуги народу», які були не згодні з деякими регламентними моментами, а саме тим, що виконавча влада відсторонюється від вирішення питань щодо конкретних проектів, а все сконцентрується в руках керівництва облради. Проте, підтримки 57 депутатів вистачило для прийняття документа.

«Депутати затвердили обласну програму «Питна вода» на 2021-2025 роки. 57 - «за»! Це питання - перше у порядку денному сесії, адже за пів року у мене не було жодної зустрічі в громадах, де б люди не просили допомоги з водопостачанням», - написав у голова облради Вячеслав Соколовий.

У свою чергу позицію облдержадміністрації пояснила перша заступниця голови ОДА та депутатка від «Слуги народу» в облраді Наталя Заболотна. Вона зазначила, що «відбувається втручання обласної ради і виконавчого апарату обласної ради у роботу державних виконавчих органів влади», що «порушує делеговані повноваження обласної державної адміністрації».

«Оскільки саме до повноважень обласної державної адміністрації належить питання розроблення проєктів програм соціально-економічного розвитку подання їх на затвердження обласній Раді, забезпечення їх виконання, звітування перед обласною Радою та інше», - написала посадовиця.

Чи планують в ОДА оскаржувати рішення облради, наразі невідомо.

Олеся Рудницька

1 серпня, 2021