Попередити ажіотаж. На Вінниччині пропонують вже запасатися дровами

Новини Вінниці / Попередити ажіотаж. На Вінниччині пропонують вже запасатися дровами

Щоб мати сухі, підготовлені дрова, щоб не створювати ажіотажу восени, а також задля економії коштів та власного спокою, на Вінниччині пропонують заздалегідь закупити паливо.

Щороку на енергоринок області поставляється близько 200 тис. кубометрів дров паливних, що дає змогу економити 40 млн. м3 природного газу. Минулого року лісгоспи Вінниччини реалізували загалом майже 300 тисяч кубометрів дров паливних. На енергоринок області поставлено 212 тис. кбм дров, з них більшу частину придбало населення, а також заклади освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери, підприємства, організації. Ще понад 10 років тому реалізація дров паливних була всього у межах 70-80 тис. кбм за рік!

Як повідомляє пресслужба Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, ця тенденція на дров’яний бум спостерігається протягом останніх років, особливо – після 2014-го року.

«Після початку російської агресії українці стали боятися втратити постачальника газу і почали переходити на опалення дровами. Причому як приватні споживачі, так і підприємства, організації бажають стати енергонезалежними від блакитного палива. Особливо це питання стає гострим сьогодні, і не лише для України. Тому перехід на якісні сучасні твердопаливні котли як ніколи актуальний», - йдеться у повідомленні.

Сучасні твердопаливні піролізні котли із високим коефіцієнтом корисної дії дозволяють отримувати набагато дешевше тепло. Тому все більше споживачів переобладнують сучасні та ефективні котельні із дров’яним опаленням. І оскільки потреба у джерелі енергії різко зростає, тому бажаючих закупити дрова стало дуже багато. І не лише у негазифікованих районах. Адже хто вміє рахувати і заощаджувати кошти, той розуміє, що за можливості варто віддати перевагу опаленню дровами.

А ще дбайливі та мудрі господарі знають, що як для пічного опалення, так і для котелень варто використовувати саме сухі або підсушені дрова. Це підвищує коефіцієнт корисної дії, калорійність дров, тобто віддача тепла краща, а кількість спалюваних дров – менша. А ще спалювання саме сухих дров надовше зберігає опалювальні системи від потреби чищення від сажі, від несправностей. Тому найкраще мати дворічний запас дров паливних.

«Також варто сьогодні замовити дрова паливні, аби не ставати в чергу восени, коли попит в рази збільшується, аби не переплачувати за доставку, адже в піковий період власного автотранспорту лісгоспів не вистачає, тому доводиться користуватися послугами приватних перевізників. Восени – сезон дощів, це часто теж призводить до ускладнення вивезення деревини з ділянки через перезволоження ґрунту», - зазначають в ОУЛМГ.

А ще варто подумати, що сьогодні є час без поспіху підготувати колоті дрова, приміщення для зберігання тощо. На осінь ціна може підвищитися.

Олеся Рудницька

21 червня, 2022