Поновлений на посаді начальника Служби автодоріг Вінниччини Ігор Алексєєв: «Мене вразили суми, які зараз виділяються на дороги. Ми ж колись у підрядників все просили без грошей…»

Новини Вінниці / Поновлений на посаді начальника Служби автодоріг Вінниччини Ігор Алексєєв: «Мене вразили суми, які зараз виділяються на дороги. Ми ж колись у підрядників все просили без грошей…»

Понад три роки судової тяганини, безліч судових засідань – від першої інстанції до Верховного Суду – таким був шлях Ігоря Алексєєва до поновлення на посаді начальника Служби автомобільних доріг у Вінницькій області.

Понад три роки судової тяганини, безліч судових засідань – від першої інстанції до Верховного Суду – таким був шлях Ігоря Алексєєва до поновлення на посаді начальника Служби автомобільних доріг у Вінницькій області. Каже, через нього відкрили кримінальне провадження і вже ледь не повідомили про підозру екскерівнику Укравтодору Славоміру Новаку за те, що не виконував рішення суду. Але того «вчасно» звільнили, а рішення Верховного Суду про поновлення Ігоря Алексєєва на посаді нове керівництво Держагентства автомобільних доріг виконало. Хоча й із запізненням більше ніж на рік, бо ухвалене воно було ще у вересні 2018 року.

Нагадаємо, пана Алексєєва звільнили з посади за наказом керівника Укравтодору у жовтні 2016 року. Нібито за «систематичне невиконання покладених на нього обов’язків». Сам Ігор Миколайович і тоді, й тепер, після того, як 17 грудня після трирічної вимушеної перерви знову очолив Службу автомобільних доріг у Вінницькій області, стверджує: його звільнення було «політичним». Але згадувати старі образи не хоче. Каже, зараз потрібно працювати.  

Впродовж трьох останніх років Ігор Алексєєв у перерві між судовими слуханнями слідкував за ситуацією у дорожній галузі. Каже, попередній прем’єр Володимир Гройсман зробив дуже багато для відбудови автошляхів, в тому числі на Вінниччині. І сподівається, що нове керівництво уряду та дорожньої галузі не знизить темпи.   

- Те все минуло, зараз працювати потрібно. Багато є питань, які треба вирішувати. Насамперед повернути довіру до дорожників. Мене дуже турбує те, що дорожників усі лають, і в пресі в тому числі. Ми, по-перше, відкриті. Три роки не працювала громадська рада при Службі автодоріг області, зараз ми її будемо відновлювати, щоб громадськість могла контролювати роботу Служби.

- Передача повноважень від Вашого попередника пройшла мирно і спокійно?

- А що нам ділити? Він виконував команду вищого керівництва. Дякувати Богу, що він з розумінням поставився до галузі, хоча він не дорожник за спеціальністю, а також що збережений облавтодор. Мені здається, це важливо, бо є багато складнощів. Ми всі говоримо, що фінансів стало більше, але ж їх теж не достатньо, щоб дороги були в належному стані. Є, наприклад, прораховані суми, які мінімально необхідні для утримання автомобільних доріг. Зараз на рівні Вінницької області це близько 480 мільйонів гривень. А нам дають 244 мільйона на утримання – це вдвічі менше за мінімальну потребу.

- Із новим керівником Укравтодору які складаються стосунки?

- Я спілкувався з ним. Він - не дорожник, але людина грамотна, ставиться до галузі з розумінням. В мене враження хороші від спілкування з ним.

- А враження від першого дня на новій-старій посаді після поновлення? Коли прийшли і побачили документи та стан справ у дорожній галузі області…

- Я був шокований тим, що коли я йшов з посади – у 2014-16 роках були дуже складні часи: фінансування не було, тоді виділяли максимум 180 мільйонів у 2016 році. Виділяли тоді гроші тільки на експлуатаційне утримання доріг. На якісь поточні середні ремонти, реконструкцію взагалі грошей не було. Зараз уже і в 2017, і у 2018, і в 2019 роках пішло значно більше фінансів. У 2019 році мали 800 мільйонів на капітальний ремонт, близько 1,8 мільярда на поточний середній ремонт, на експлуатаційне утримання - до 270 мільйонів гривень. Для мене ці цифри вражаючі після того, як, пам’ятаю, ми просили підрядників піти назустріч дати нам матеріали… Ми ж все без грошей просили.

- На 2020 рік уже відомі суми?

- Поки що, чекаємо на постанову уряду, але очікуємо, що на поточний середній ремонт отримаємо більше мільярда гривень, на експлуатаційне утримання понад 240 мільйонів. Принаймні, такі суми називалися попередньо.

- Як зустрів Вас колектив?

- Абсолютно нормально. Колектив в принципі, залишився попереднім. Я ж із 2007 року в галузі, тому людей знаю, начальників філій знаю, з усіма працював, стосунки з людьми гарні.

- Дехто припускає, що Ваше поновлення означає, що Ви прихильник Зе-команди…

- Я - безпартійний і в політику намагаюся на вмішуватись. Щоправда, так і залишаюсь керівником Вінницької обласної самомооборони. Але ми останнім часом не вдавались до якихось активних дій, бо є проблеми з фінансуванням, до того ж, хтось пішов на фронт, хтось чимось іншим займається... Казали наші хлопці, що можна було б просити фінансування, наприклад, у міської влади, як деякі інші організації, але я вважаю, що тоді буде певна залежність. Тому ми прийняли рішення, що нічого ні в кого просити не будемо.

- Ви ж балотувалися від «Батьківщини»?..

- Балотувався, але я залишаюся безпартійним. Пропонували тоді вступити в партію, я відмовився. У мене нормальні стосунки із багатьма лідерами політичних партій Вінниччини, які брали активну участь у Революції Гідності.       

- А з новим керівництвом області?

- Поки що я був лише на нарадах в ОДА. Просився на прийом до голови, але, поки що, такої зустрічі не було. Як тільки у голови ОДА з’явиться час мене прийняти, ми зустрінемось і обговоримо всі питання галузі.

До слова, оновившись на посаді, Ігор Алексєєв так і не потрапив до службового кабінету начальника Служби. Вимушений зайняти робоче місце «рядового» спеціаліста. Але не тому, що хтось там забарикадувався. Просто кабінет начальника на верхньому поверсі, а наразі будівля Служби автодоріг Вінниччини опинилася без даху – його вирішили замінити. Кажуть, терпіти далі не було змоги – заливало третій поверх під час кожного дощу. Тому тепер з кабінету начальника у буквальному розумінні можна ввечері спостерігати за зоряним небом...