Понад 126 млн гривень спрямував «Вінницягаз» на модернізацію газових мереж регіону

Новини Вінниці / Понад 126 млн гривень спрямував «Вінницягаз» на модернізацію газових мереж регіону

Попри складні умови війни компанія «Вінницягаз» у 2022 році інвестувала понад 126 млн грн. в ремонт та модернізацію газорозподільних мереж Вінниччини. Водночас заборгованість споживачів за отримані послуги розподілу газу сягнула 156 млн грн. Це значно ускладнює реалізацію усіх запланованих заходів.

Про це повідомляє АТ «Вінницягаз».

«Газорозподільні компанії, що працюють під брендом РГК, спрямували 83% отриманої тарифної виручки на виплату зарплати працівникам, сплату податків та розрахунки з групою «Нафтогаз» та ОГТСУ за технологічний газ», - йдеться у повідомленні.

Як зазначають у товаристві, Оператори ГРМ з початком війни зберегли всі робочі місця і здійснили релокацію частини працівників з «бойових» регіонів. Витрати газорозподільних компаній на оплату праці склали 6,4 млрд грн.

«До державного та місцевих бюджетів у вигляді податків сплатили 4,9 млрд грн. Це на 14% більше, ніж у довоєнному 2021 році. Зокрема, АТ «Вінницягаз» сплатило 280 млн. грн. податків. З них 188 млн грн. до державного і 92 млн грн. до місцевих бюджетів», - зазначають у компанії.

Розрахунки з групою Нафтогаз, ДК «Газ України» та ОГТСУ на закупівлю технологічного газу сягнули 3,2 млрд грн.

«Газорозподільним компаніям, які працюють під брендом РГК, вдалося забезпечити стабільність газорозподільних систем в зоні бойових дій і швидко відновлювати пошкоджені газові мережі після деокупації», – говорить Олексій Тютюнник, генеральний директор Регіональної газової компанії.

На відновлення розподілу газу на деокупованих та постраждалих внаслідок бойових дій територіях Оператори ГРМ спрямували близько 450 млн грн.

Крім того, РГК активно підтримує Збройні сили України та надає гуманітарну допомогу. У 2022 році її обсяг сягнув близько 181 млн грн. З них понад 8 млн грн. склала допомога від «Вінницягазу».

Впродовж складного воєнного 2022 року АТ «Вінницягаз» реалізував увесь комплекс запланованих робіт для забезпечення надійної та стабільної роботи газорозподільної системи регіону. Вінницький завод RGC Production виготовив понад 400 ШГРП для потреб Вінниччини та інших регіонів, зокрема деокупованих.

«На модернізацію мереж вінницькі газовики спрямували понад 126 млн. грн. Зокрема, встановили понад 70 нових сучасних ШГРП власного виробництва. Реалізували два проекти редизайну для оптимізації роботи системи. Провели 12 кільцювань газопроводів. Повністю замінили два підземних газопроводи протяжністю понад 4 км. Виконали 2,5 тис. поточних ремонтів обладнання ГРП», - пояснюють у товаристві.

При цьому газорозподільні компанії не отримали 3,8 млрд грн, які НКРЕКП передбачила у тарифах. Недоотримання тарифної виручки пояснюються воєнними діями, вимушеною міграцією українців за кордон та зупинкою промислових підприємств.

З січня 2020 р. по лютий 2023 р. рівень розрахунків за розподіл газу на Вінниччині склав 61%. При цьому споживачі газу Вінниччини заборгували АТ «Вінницягаз» за надані послуги розподілу газу 156 млн грн. З них 54,7 млн грн. боргують побутові споживачі, 85,6 млн грн. - теплопостачальні підприємства, решту – інші споживачі.

У 2023 році в мережі Вінниччини для їх утримання та модернізації потрібно інвестувати близько 100 млн грн. Багатомільйонні борги значно ускладнюють реалізацію запланованих заходів. Левова частка робіт проводиться в міжопалювальний період. Тож зараз особливо гостро стоїть потреба вчасного розрахунку споживачів за розподіл газу та погашення заборгованості.

admin

23 березня, 2023