«Помста» НКРЕКП. Слідчі провели обшук у вінницьких енергетиків, але шукали не комп’ютери

Новини Вінниці / «Помста» НКРЕКП. Слідчі провели обшук у вінницьких енергетиків, але шукали не комп’ютери

Вдень 6 серпня силовики вкотре завітали з обшуком на територію за адресою вулиця Енергетична, 6-а. Проте, як стало відомо NaПарижі з власних джерел, цього разу «цікавість» пояснювалася не орендованими ІТ-компанією «MMI Engineering» приміщеннями, а іншими, які належать вінницьким енергетикам.

Вдень 6 серпня силовики вкотре завітали з обшуком на територію за адресою вулиця Енергетична, 6-а. Проте, як стало відомо NaПарижі з власних джерел, цього разу «цікавість» пояснювалася не орендованими ІТ-компанією «MMI Engineering» приміщеннями, а іншими, які належать вінницьким енергетикам.

Нагадаємо, 8 липня Служба безпеки України повідомила, що викрила найбільшу криптоферму в Україні: у промці майже 5 тисяч комп’ютерів «майнили» гроші на «Вінницяобленерго». Зокрема й 3,8 тисяч приставок PlayStation. Обладнання «забрали». Претензії силовиків стосувалися крадіжки електроенергії. Більш того, НКРЕКП потім заявила, що її інспекторів не допустили до обладнання, щоб перевірити підозри щодо крадіжок.

Приміщення, де відбувався липневий обшук, перебувало в оренді у ІТ-компанії «MMI Engineering». «Айтішники» через адвокатську компанію почали «воювати», запевняючи, що працюють прозоро та ще нібито податки сплачують. У «Вінницяобленерго» теж заперечували факт необлікованого постачання електроенергії.

Це якщо коротко. Звісно, конфлікт енергетиків та певного підрозділу Служби Безпеки, який «сів на тему», швидко «обріс» чутками. Суть їх у тому, що «скелети у шафі» мають всі сторони конфлікту, і питання лише сумах «відкату» за не зовсім законні махінації. Оскільки деякі особи не домовилися, то вимушені шукати інші шляхи.

Чому використовується «езопова мова»? Щоб уникнути звинувачень у розповсюдженні недостовірної інформації, адже на перемовини журналістів не допускали. Тому лише так…

Так звані «айтішники» найняли адвокатів-піарників, які вчора, 6 серпня почали шукати «незалежних журналістів» для висвітлення приходу на територію «невідомих осіб». Мета була у тому, аби відео- та фотоматеріалами показати, що «невідомі особи» під приводом «повторного обшуку» вчиняють деякі незаконні речі. Незрозуміло, чи знайшли таких у Вінниці. Але потім на окремих ресурсах з’явився не репортаж, а одна світлина та позиція «ММІ Engineering» від видання AIN, як першоджерела. «Запозичимо»…

«На територію одного з приміщень вінницької IT-компанії «ММІ Engineering» прийшли з обшуком. Яке правоохоронне відомство проводить слідчі дії і на підставі яких документів - поки не відомо. На місце обшуку виїхали адвокати Juscutum, які представляють інтереси компанії.

Як AIN.UA повідомили в «ММІ Engineering», за словами співробітників компанії, обшук почався о 9:30 6 серпня: на територію орендованого офісу прибула група невідомих осіб, їх не пускають на територію, просять дочекатися адвоката. Це - ті ж приміщення, які обшукували раніше. Також про проведення обшуку юристам компанії повідомив слідчий.

«Ми припускаємо, що такі дії слідчих - остання надія знайти аргументи в судовому спорі, в якому зараз сторона звинувачення не має достатніх аргументів. Про це свідчить, зокрема, перенесення судового засідання з 3 на 18 серпня, з формулюванням «недостатності фактів з боку прокуратури», - заявили в компанії.

За даними компанії, слідчі зламали двері в офісне приміщення, і зайшли туди, не чекаючи адвоката», - пише видання.

На запит NaПарижі в пресслужбі УСБУ у Вінницькій області повідомили, що «співробітники СБУ здійснюють оперативний супровід проведення співробітниками ГСУ Національної поліції МВС України слідчих дій за адресою: м. Вінниця, вул. Енергетична, 6а. Детальну інформацію буде повідомлено після надання слідчим відповідного дозволу на оприлюднення матеріалів досудового розслідування».

Оскільки одна «сторона конфлікту» каже про обшук та порушення порядку, а друга – підтверджує слідчі дії, але без деталей, то NaПарижі вимушений знову «звернутися» до неофіційної інформації від власних джерел. Згідно неї, візит 6 серпня був пов'язаний не з «ММІ Engineering», а з ухвалою суду через скаргу НКРЕКП, співробітників якої не допустили до перевірки у липні.

Нацкомісія була переконливішою, тому спромоглася отримати доступ до лічильників та трансформаторів, які не належать «айтішникам». Це технічне обладнання «Вінницяобленерго». Чим завершилися п’ятничні слідчі дії? Дочекаємося офіціозу.

Олег Верлан

7 серпня, 2021