Помер відомий вінницький музикант і громадський діяч Андрій Сенченко

Новини Вінниці / Помер відомий вінницький музикант і громадський діяч Андрій Сенченко

На 66-ому році життя 24 серпня передчасно зупинилося серце активного громадського діяча, талановитого митця, голови Вінницького регіонального центру культури та мистецтва циганського народу «Девлеса, ромале!» Андрія Сенченка.

Андрій Вікторович народився 7 лютого 1957 року у селищі Африканда Мурманської області в сім’ї військовослужбовця. 

У творчих колах Вінниччини Андрій Сенченко відомий як поет, композитор, гітарист, співак. Свою кар’єру він розпочав у 1989 році співаком у Вінницькій обласній філармонії. Став переможцем Всеукраїнського фестивалю «Червона рута» у 1991 році. Ще у 1992 році у поетичній збірці «Бумеранг» Андрій Сенченко передбачив трагізм нинішніх подій.

З 1995 по 1997 рік Сенченко працював у Московському державному музично-драматичному театрі «Ромен» під керівництвом знаменитого Миколи Сліченка. Повернувшись до Вінниці, Андрій Сенченко заснував циганський шоу-театр «Шатро» (1998 року), на базі якого у 2001 році було створено Вінницький регіональний центр культури та мистецтва циганського народу «Девлеса, ромале!» («З богом, цигани»). 

У 2002 році з’явився дует Наталі та Андрія Сенченків, який бере участь у всеукраїнських та обласних фестивалях. Нині Наталя – директор циганського колективу «Андо Шатро» та заступник голови товариства. Вона - автор багатьох текстів для пісень, які подружжя виконують разом. 

За авторський альбом козацьких пісень Андрій Сенченко, як отаман міського осередку українського козацтва, нагороджений орденами «Віра», «Честь» і «Слава». 

З 2014 року він виступав з благодійними концертами перед військовослужбовцями у військових частинах та шпиталях області.

Неодноразово брав участь в обласних, Міжнародних та Всеукраїнських фестивалях національних культур. Разом із дружиною, Наталією Сенченко, співав у церковному хорі.

За словами усіх, хто його знав, Андрій Сенченко був надзвичайно порядною, працьовитим, енергійним, привітним та щирою людиною. 

«Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації та Рада національних культур Вінниччини висловлюють свої щирі співчуття дружині, рідним і близьким померлого», - пише у Facebook головний спеціаліст управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Стеценко.

Олеся Рудницька

25 серпня, 2022