Помер Олександр Градський – легенда радянського року

Новини Вінниці / Помер Олександр Градський – легенда радянського року

Сьогодні вночі не стало Олександра Градського. Співак та композитор пішов на 73-му році життя. Останні два дні він перебував у лікарні, куди його негайно доставили з підозрою на інсульт. Олександр Борисович у п'ятницю знепритомнів у себе вдома і протягом години родичі не могли привести знаменитість до свідомості, після чого викликали швидку допомогу.

Медики боролися за життя Градського, який перебував у реанімації у тяжкому стані. Лікарі зробили МРТ та надали всю необхідну медичну допомогу, але не спостерігали у стані артиста позитивної динаміки. Граського не стало вночі о 2:10 (за московським часом).

Стан здоров'я Олександра Градського помітно похитнувся після перенесеного коронавірусу. У вересні цього року стало відомо, що композитор потрапив до лікарні з підозрою на Covid-19. Ураження легенів становило 70%.

Співак – уродженець уральського міста Копєйськ, хоча його батько Борис Фрадкін був з Харкова.

Нагадаємо, творчий шлях Олександр Градський розпочав у 13 років, коли написав свій перший вірш. Він почав слухати музику у виконанні Елвіса Преслі та Луї Армстронга, що здавалося незвичайним в умовах культу радянської естради. Платівки Олександру Градському привозив дядько, який виступав у складі ансамблю народного танцю у Сполучених Штатах.

На початку 1970-х років Олександр Градський став відомий завдяки сценічній діяльності гурту «Скоморохи» та музичному супроводу картини Андрона Михалкова-Кончаловського «Романс про закоханих». Тоді ж з'явилася легендарна композиція «Як прекрасний цей світ» (Как прекрасен этот мир) . У 1973 році музикант випустив альбом під назвою «Поет Александр Градский», а через рік записав пісню «Як молоді ми були» (Как молоды мы были).

Артист багато працював в США, Європі, Японії, а потім повернувся до РФ. У 2014-му відкрив власний театр «Градський Холл».  Він також викладав в Інституті імені Гнесиних, завідував кафедрою вокалу в Російській Академії Театрального Мистецтва.

Олеся Рудницька

28 листопада, 2021