Половину мобілізованих у Хабаровському краї Росії повернули додому. Місцевого військкома звільнено, але він вже працевлаштувався у сусідньому регіоні

Новини Вінниці / Половину мобілізованих у Хабаровському краї Росії повернули додому. Місцевого військкома звільнено, але він вже працевлаштувався у сусідньому регіоні

Військового комісара Хабаровського краю РФ Юрія Лайка відсторонили від посади через провальну мобілізаційну кампанію. Про це на нараді з питань «часткової мобілізації» заявив губернатор далекосхідного регіону Михайло Дегтярьов. Але курйозність ситуації у тому, що вже колишній хабаровський «воєнком» оперативно працевлаштувався на аналогічну посаду у Магаданську область. З такими підполковниками Росії світить виключно «від’ємній наступ». Гнилість російської системи розхитує РФ значно сильніше, ніж західні санкції.

Про дивні рокіровки у Росії повідомляє «Медуза».

«За 10 днів у нас повістки отримали і прибули до військкоматів кілька тисяч наших земляків, і з них близько половину ми повернули додому, як тих, які не відповідають критеріям відбору для вступу на військову службу за контрактом, — сказав очільник краю Дегтярьов. — Усі факти перегину мають припинятися. Військового комісара Хабаровського краю Юрія Сергійовича Лайка відсторонено сьогодні з посади. Це не вплине на виконання завдань, які перед нами поставив президент».

Виступ як у кращі часи радянщини, коли економіка була плановою, а завдання партії понад усе.

Раніше Дегтярьов заявляв, що сам «із задоволенням» поїхав би воювати в Україну, але не може, оскільки має «броню через губернаторство».

А тепер вишенька на торті. Звільнений військком Юрій Лайко «у зв'язку зі службовою необхідністю» був призначений на посаду військового комісара Магаданської області. Про це повідомили у прес-службі Східного військового округу.

Фото: підполковник Лайко має бути преджставлений до нагороди в Україні 

А що робити – посада була вакантною. Адже 27 вересня губернатор Магаданської області Сергій Носов оголосив про усунення військового комісара регіону Сергія Барановського. Він пояснив, що керівництво військкомату «змінилося через цю ситуацію з частковою мобілізацією». Тобто теж щось не так робив.

Губернатори в обох регіонах сподіваються, що місцеве населення тепер має бути задоволене, і не скиглитиме, що його «мобілізують» .

Нагадаємо, у Росії 21 вересня розпочалася «часткова мобілізація». У Міноборони РФ заявили о потребі близько 300 тисяч резервістів, які мають військово-облікову спеціальність та бойовий досвід. Джерело «Медузи», близьке до одного з федеральних міністерств, вказувало про таємну директиву, суть якої у мобілізації 1,2 мільйона людей.

Проте «беруть» у Росії всіх, кого можуть. Через примус з Росії втекло понад 120 тисяч чоловіків (це більше ніж сили вторгнення на 24 лютого), у більшості регіонів підпалюють військкомати, а рідні збирають кошти на шкарпетки та одяг для мобілізованих.

Олег Верлан

3 жовтня, 2022