Політолог Олександр Палій у Вінниці: «Не можна голосувати «по приколу»

Новини Вінниці / Політолог Олександр Палій у Вінниці: «Не можна голосувати «по приколу»

Сьогодні, 27 лютого, у Вінниці на зустрічі зі студентами та викладачами Донецького національного університету імені Василя Стуса відомий політолог та історик Олександр Палій презентував свою книгу «Короткий курс історії України». Унікальне це дослідження тим, що прочитати його можуть не лише українці – книгу вже видано також англійською, російською, французькою, німецькою, китайською та арабською мовами, готується до видання тираж іншими мовами.

Сьогодні, 27 лютого, у Вінниці на зустрічі зі студентами та викладачами Донецького національного університету імені Василя Стуса відомий політолог та історик Олександр Палій презентував свою книгу «Короткий курс історії України». Унікальне це дослідження тим, що прочитати його можуть не лише українці – книгу вже видано також англійською, російською, французькою, німецькою, китайською та арабською мовами, готується до видання тираж іншими мовами.

За словами Олександра Палія, «Короткий курс історії України» дозволить читачам краще зрозуміти уроки нашої минувшини, які доволі часто перегукуються із сучасністю. Особливо тепер – у час протистояння загарбникам.

  • Вороги завжди зазіхали на нашу щедру українську землю, - каже Олександр Палій.

Тільки за останніх кількасот років науковець нарахував 22 війни, які проти України розв’язувала Росія. У цьому плані, за словами політолога, наші північно-східні сусіди особливо цинічні й жорстокі.

  • Росія не хотіла нас абсорбувати, вона завжди хотіла нас знищити фізично. Особливо це видно на прикладі голодомору… Сучасна атака проти України також націлена на знищення нашої держави. Якщо хтось думає, що можна поділитись якимись територіями і Росія зупиниться – нічого подібного. Але Україна має в цьому протистоянні великі успіхи, - вказує політолог.

Так, за словами Олександра Палія, Україна за час війни зуміла створити серйозну систему опору, насамперед – боєздатну армію. Маємо й перемоги на дипломатичному фронті – фактично у світі створено потужну антипутінську коаліцію. А підписання угоди про Асоціацію з ЄС створило передумови для економічного зростання: тільки за минулий рік темпи економічного росту в Україні склали 3,4%. І це – за умов «ампутації» Росією 22% нашого промислового потенціалу.

Успіхами маємо завдячувати низці реформ, зокрема, децентралізації, судовій реформі, яка, щоправда, визнає політолог, ще незавершена…

На переконання Олександра Палія, не так все погано в Україні й у подоланні корупції:

  • Щоб там не говорили, в Україні суттєво знижено рівень корупції: зараз у нас є антикорупційна інфраструктура, затримують корупціонерів дуже високопоставлених, за Януковича таких ніколи не затримували…

Заважає, щоправда, старий Кримінально-процесуальний кодекс, написаний ще соратниками президента-втікача.

  • За цим кодексом судовий процес можна затягувати роками. І це не змінюється, бо депутати так само думають про себе. Я колись одному депутату з дуже радикальної фракції запропонував внести зміни – щоб хоча б у десять разів застава була більшою за взятий хабар. А він каже: «та скільки в мене тих хабарів – штука – дві баксів, де я десятку візьму?». Не знаю, може він так жартував, але в кожному жарті є доля жарту, - говорить Олександр Палій.

Не міг політолог, розмовляючи зі студентами, оминути й тему прийдешніх виборів. Їх він називає «суперсерйозними»:

  • Росія ставить на них все: гроші, вплив, інформаційну атаку – для того, щоб збити нас із правильного шляху, розвернути в інший бік, хаотизувати Україну, показати українців якимись неповноцінними і, зрештою, знищити нашу країну. Це вибори, які можуть визначити надзвичайно багато. Не можна втрачати часу. Для прикладу, у нас у 2008 році тодішній прем’єр фактично зірвала приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО. І зараз ми говоримо про приєднання до цього Плану лише у 2023 році – 15 років втрачено… Війна прийшла саме через те, що тоді було зірвано інтеграцію до НАТО. Якби Україна отримала тоді План дій щодо членства в НАТО, я впевнений, що війни не було б. Це була б зовсім інша реальність… Тепер, за моїми прогнозами, якщо не допустимо реваншу проросійських сил, зможемо вступити в НАТО у 2025 році. Не можна голосувати «по приколу». «По приколу» можна свою хату спалити. З такими речами нам слід бути дуже бережними. Не кожна «кухарка» може керувати тими колосальними процесами, які в нас відбуваються.

Почули студенти і поради від досвідченого політичного експерта щодо того, як обрати гідного кандидата:

  • Коли ви дивитесь на якогось кандидата у президенти, обов’язково уявіть його, наприклад, під час розмови з Меркель або Трампом. Уявіть його під час прийняття якогось дуже серйозного рішення, наприклад, відбиття ворожої атаки, застосування ракет «Точка У», прийняття раціональних економічних рішень. Тому що є такі кандидати, у яких на обличчі написано, що їм не можна 5 гривень довірити. То як їм можна життя своє довіряти?

Студенти ДонНУ не лише ставили запитання до політолога, а й активно дискутували із Олександром Палієм – піднімали теми виїзду українців на заробітки за кордон, корупції, проблем  зовнішньої політики та перемоги у війні.  

Сергій Маламура

27 лютого, 2019