Поляковій, Бронюку, Теренчуку знижують податки з концертних гонорарів

Новини Вінниці / Поляковій, Бронюку, Теренчуку знижують податки з концертних гонорарів

У Верховній раді України оголосили про намір знизити ставку податку на додану вартість з 20% до 7% для культурних індустрій. За прийняття законопроєкту №3851 за основу проголосували 273 депутати з необхідних 226.

У Верховній Раді оголосили про намір знизити ставку податку на додану вартість з 20% до 7% для культурних індустрій. За прийняття законопроєкту №3851 за основу проголосували 273 депутати з необхідних 226.

Згідно до тексту законопроєкту внесенні зміни повинні стимулювання попит і розширення доступності до показу вистав, постановок, виступів професійних художніх колективів; артистичних груп, акторів і артистів, кінематографічних прем'єр та культурно-мистецьких заходів.

Також законопроєктом передбачено звільнення від податку на прибуток підприємств для юридичних осіб та податку на доходи фізичних осіб доходів у вигляді цільових культурних грантів, що надаються на безоплатній та безповоротній основі коштом державного або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проєкту або програми у сферах культури, туризму і в секторі креативних індустрій.

Відповідним законопроєктом також пропонують застосовувати знижену ставку податку до операцій з постачання послуг з розповсюдження, демонстрації, публічного сповіщення і публічного показу фільмів, адаптованих відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з вадами зору та осіб з порушеннями слуху.

Крім цього, планується тимчасово, з 1 січня 2023 до 1 січня 2025 року, звільнити від оподаткування операції з постачання послуг з демонстрації, розповсюдження та показу національних та іноземних фільмів, які дубльовано, озвучено державною мовою на території України, за умови, що такі національні фільми й іноземні фільми адаптовано відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з вадами зору та осіб з порушеннями слуху.

Також, тимчасово, до 1 січня 2023 року застосовувати знижену ставку ПДВ в розмірі 7% до операцій з надання послуг з тимчасового розміщення (проживання) готелями.

Рада також має намір звільнити від оподаткування операції з ввезення в митному режимі імпорту товарів, що входять до складу національної кінематографічної спадщини, а також продовжити до 1 січня 2025 року дію (чинна до 1 січня 2023 роки - ред.) норми щодо звільнення від оподаткування операцій з постачання національних фільмів, постачання робіт і послуг з виробництва національних фільмів.