Подробиці та перспективи гучної справи про «хабар у сто тисяч» на Вінниччині

Новини Вінниці / Подробиці та перспективи гучної справи про «хабар у сто тисяч» на Вінниччині

У найбільш гучній справі 2020 року на Вінниччині – про вимагання та отримання частини «хабара у сто тисяч» - вже прийнято першу рішення. Одного з фігурантів кримінального провадження Вінницький апеляційний суд залишив під вартою, дозволивши вийти на волю при умові сплати понад 5 млн гривень застави.  

У найбільш гучній справі 2020 року на Вінниччині – про вимагання та отримання частини «хабара у сто тисяч» - вже прийнято перше рішення. Одного з фігурантів кримінального провадження Вінницький апеляційний суд залишив під вартою, дозволивши вийти на волю при умові сплати понад 5 млн гривень застави.  

Нагадаємо, 7 лютого силовики у Гнівані затримали депутата міськради, який нібито вимагав у підприємця гроші за позитивне вирішення питання про виділення земельної ділянки та погодження питання з міським головою. Як зазначали у силових структурах, вимагали $100 тисяч, а затримання провели при передачі першої частини – 20 тисяч. Також фігурантами цієї «справи» були місцевий підприємець і два чоловіка, яких правоохоронці назвали впливовими у кримінальному світі. Слідчі провели низку обшуків.

Потім міський голова Гнівані Володимир Кулешов у відеозверненні вказав, що сам добровільно надав ті документи, за якими прийшли силовики. За словами мера, зацікавленість кагатним полем проявляли два підприємця. Міськрада не приймала жодного рішення, адже розраховувала спочатку ознайомитися з пропозиціями, а вони не надходили.

Зважаючи на розмах справи певні слідчі дії силовики проводили не один місяць, тому мають солідний «вантаж» неспростовних доказів причетності людей, які тим чи іншим чином проходять у справі. Адже інакше, максимум, що можуть інкримінувати депутату, так це шахрайство. Рішення міськради – колективне, тому ні він особисто, ні мер не  моги виділяти землю. А якщо хтось обіцяв, і це буде доведено, то «махлював»…

У зв’язку з утаємниченістю матеріалів щодо справи про «хабар у сто тисяч» і розголос, складно навіть припускати, що зібрали оперативники і слідчі на фігурантів. Проте правоохоронці вважають, що тримаючи їх під вартою, ніхто не заважатиме ходу розслідування та не зможе тиснути на заявителя.

Мабуть тому вінницький апеляційний суд 12 лютого обрав підозрюваному у пособництві чоловікові, якого вважають «авторитетним» у певних колах, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення більше 5 мільйонів гривень застави.

Зазначимо, як повідомляють у пресслужбі ВАС, що розмір призначеної міським судом застави збільшено приблизно ввосьмеро. Прокурор клопотав про заставу у суму понад 10 мільйонів, називав вінничанина «впливовим» і заможним, вказував, що йому належить будинок і земельна ділянка. А адвокат запевнив, що нерухомого майна у власності підозрюваного немає.

«Я проживаю з дружиною та бабусею. Ніде не працюю», – повідомив К.Ком… на судовому засіданні.

Крім цього апеляційний суд планував розглянути й матеріали про зміну чи обрання запобіжних заходів двох іншим фігурантів цієї справи. Засідання не відбулися за об’єктивних обставин. В одному випадку – в судовій залі стало недобре підозрюваному. Його забрала «швидка». У другому – людина й досі перебуває на стаціонарному лікуванні. Занедужав.   

Наступний апеляційний розгляд запланували провести 13 лютого о 15.10. У суді сподіваються, що хворим до того часу стане легше.

Олег Верлан

12 лютого, 2020