Почали видавати повістки нового зразка: мобілізація триває без «хвиль»

Новини Вінниці / Почали видавати повістки нового зразка: мобілізація триває без «хвиль»

Відповідно до прийнятих правил військового обліку в Україні почали видавати повістки нового зразка. Від попередніх вони відрізняються кількома пунктами.

Про це начальник Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Ігор Гусєв сказав в сюжеті «Тернопіль 1».

За його словами, перша відмінність полягає в назві. Відтепер замість «військових комісаріатів» – «територіальні центри».

По-друге, кількість документів, які необхідно принести в центр комплектування для уточнення своїх даних, збільшилась. До паспорта, військового квитка й прописного додали ідентифікаційний номер.

Також в одному з пунктів додали згадку про законодавчу відповідальність, якщо військовозобов'язаний не з’явиться у пункт без поважної причини.

«В минулому формулюванні було чітко вказано, що якщо людина не прибуде, то буде підлягати адміністративному покаранню. Це юридично неправильно, тому що є різні обставини. Бувають певні причини, зокрема і визначені законодавством через які людина може не прибути в територіальний центр. А зараз уже чітко деталізували, що якщо особа не з’явилася без поважних причин, то тоді вже на неї чекає відповідальність згідно вимог чинного законодавства», - пояснив Гусєв.

Водночас повістки на відправку у військові центри залишились без змін.

Зазначимо, мобілізація в Україні триває, але без «хвиль». Про це розповів начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Роман Горбач під час брифінгу.

«Мобілізація справді йде, але вона була і вчора, і позавчора. І почалася вона ще 24 лютого минулого року», – пояснив він.

Горбач додав, що наразі ЗСУ потрібні фахівці на нові зразки техніки, а також для поповнення втрат. Насамперед мобілізують особовий склад за конкретними обліково-військовими спеціальностями.

Військовозобов'язані без досвіду служби призиваються лише до навчальних центів для підготовки. Тільки після цього вони прибувають на службу до військової частини. Ті, хто має певний досвід, а потім невелику перерву після служби, можуть одразу їхати до військових частин.

За словами Горбача, на початку мобілізації черги добровольців були більшими і територіальні центри не справлялися. Але зараз обсяги мобілізації в рази знизилися.

Натомість в останні кілька тижнів з'являється все більше повідомлень про те, що практично по всій Україні - у великих та малих містах і селах - почали активніше роздавати повістки на вулицях, у громадських місцях та на блокпостах.

Повістки зобов'язують чоловіків з'явитися до центрів комплектації та стати на облік або ж оновити дані про себе.

Працівники військкоматів, з якими спілкувалася ВВС News Україна, наполягають, що йде планова мобілізація, а пожвавлення з роздачею повісток пов'язане з формування резерву і прагненням поставити на облік якомога більше чоловіків. Адже про багатьох з них у центрів комплектації просто немає інформації і вони виявляються необлікованими.

Хоча частина людей після такого оновлення інформації та встановлення на облік незабаром вже були мобілізовані.

З якими хворобами не мобілізують

До таких захворювань належать:

  • Розлади психіки та поведінки – непридатними для служби в армії вважаються особи, які мають стійкі розлади психіки.
  • Захворювання нервової системи – у воєнний час непридатними до служби вважаються особи, які страждають на гостру форму енцефаліту, мієліту, менінгіту, енцефаломієліту, внутрішньочерепний або внутрішньохребетний абсцес, системну атрофію, дегенеративні патології, церебральну форму паралічу, паралітичний синдром, хворобу Паркінсона, міастенію, розсіяний склероз, захворювання нервово-м'язового апарату, міопатію, дорсалгію, радикулопатію, цервікалгію, ішіас, люмбаго.
  • Хвороби органів зору – умовно непридатними у воєнний час вважаються особи, які мають серйозні анатомічні дефекти повік, орбіт або очної кон'юнктиви, що супроводжуються вираженим порушенням рухових або зорових функцій на обох очах.
  • Захворювання органів слуху – якщо особа має стійку, повну глухоту на обидва вуха або глухонімоту, що має виражені вестибулярно-вегетативні порушення, які супроводжуються виникненням симптомів хвороби Меньєра, то вона не підлягає мобілізації.
  • Онкологічні хвороби – особи, що мають онкозахворювання та встановлений невиліковний діагноз.
  • ВІЛ-інфекція – якщо ВІЛ супроводжується розвитком паразитарних чи інфекційних захворювань, утворенням злоякісних пухлинних процесів,  іншими уточненими захворюваннями, то особа є непридатною до служби в армії у мирний та у воєнний час.
  • Патології сечостатевої системи – якщо чоловік має тяжкий нефротичний синдром, хронічний інтерстиціальний нефрит, гострий пієліт, пієлонефрит, тубулоінтерстиціальний нефрит, хронічний первинний пієлонефрит, нефропатії, ниркову недостатність, гідронефроз, піонефир, то його не можуть призвати до армії.
  • Захворювання системи кровообігу – якщо особа має важкі форми таких хвороб, то вона є непридатної до військової служби.
  • Гепатити – непридатною вважається особа, яка страждає на тяжку форму вірусних гепатитів, що погано піддається лікуванню і супроводжується вираженим порушенням у роботі органів і систем.
  • Хвороби дихальної системи – від служби в армії звільняються ті, хто має хронічну форму бронхіту та пневмонії, ХОЗЛ або важку форму бронхіальної астми.
  • Захворювання системи травлення – не підлягають мобілізації у мирний та воєнний час є особи, що мають щелепно-лицьові аномалії (за винятком уроджених), у тому числі і аномалій прикусу, що супроводжуються порушенням дихання, нюху, а також ковтальної, мовленнєвої та жувальної функції.
  • Хвороби кісток – не підлягають призову особи, які страждають на виражену деформацію або дефекти пальців кисті, стоп; важку форму плоскостопості; фібробластичні патології з порушенням рухової активності.

Олег Верлан

29 січня, 2023