Почалось звільнення Росії? У Бєлгородській області опозиціонери підняли прапор

Новини Вінниці / Почалось звільнення Росії? У Бєлгородській області опозиціонери підняли прапор

Понеділок для російського міста Бєлгорода почався з паніки на тлі масштабної атаки БпЛА та знищення одного з прикордонних з Україною пунктів. Відповідні ролики масово знімають місцеві. У місті на радіостанціях звучать тривожні повідомлення про евакуацію, росіян попереджають про те, що незабаром Бєлгород «стане вільним».

«Русский добровольческий корпус», бійці якого стверджують, що воюють на боці України, і легіон «Свобода Росії» заявили про звільнення населеного пункту Козинка у Бєлгородської області. Вони додали, що зайшли в російський райцентр Грайворон і закликали жителів прикордонних російських регіонів залишатись вдома і «не чинити опір».

Кадри, які розповсюдили зі сторінок у соцмережах легіону «Свобода Росії» і «Русского добровольческого корпуса», а також російських місцевих телеграм-каналів, зранку 22 травня росіяни, які борються з диктатором Путіним, перебувають на території РФ.

Зокрема, вони опублікували відео на фоні дорожних знаків населених пунктів Любимовка (Брянська область), Безлюдовка (Бєлгородщина), Чуровичи (Брянська область).

Легіон «Свобода Росії» опублікував звернення до жителів прикордонних російських регіонів: «Залишайтеся вдома, не чиніть опір і не бійтеся: ми вам не вороги. На відміну від путінських зомбі, ми не чіпаємо цивільних і не використовуємо їх у своїх цілях».

Російські ресурси поширюють відео і повідомляють про знищення КПП «Грайворон». 

Місцевій владі не вдалось ігнорувати події. Губернатор Бєлгородської області РФ В'ячеслав Гладков заявив, що на територію Грайворонського округу нібито зайшла «диверсійно-розвідувальна група ЗСУ». Він додав, що ЗС РФ разом із прикордонною службою, Росгвардією і ФСБ «вживають необхідних заходів щодо ліквідації противника».

Гладков заявив, про обстріл прикордонних населених пунктів – Козинка, Гора-Поділ та Грайворон, але «обійшлось без постраждалих мирних жителів». Також він каже, що снаряди влучили на територію автотранспортного підприємства.

Російська служба з надзвичайних ситуацій розіслала місцевому населенню повідомлення про обстріл і закликала спуститись в укриття жителів Грайворонського та Шебекінського міських округів. На засіданні влади Бєлгородської області говорили про «тривожні новини із військової частини».

Гладков заявив росіянам, що «паніки бути не повинно» і обмовився про «масовану атаку» на Бєлгород. 

У той же час у мережі шириться фото біло-сине-білого прапору Росії, який використовують громадяни РФ, не згодні з імперськими символами Кремля.

Російські телеграм-канали повідомляють, що з прикордоння втекли регулярні підрозділи ФСБ, залишився охороняти мобілізованих. Саме вони і потрапили під вогонь у Козинки.   

До речі, це вже уже третій рейд на територію РФ російських добровольців.

P.S.У ГУР Міноборони України підтвердили військову операцію, пояснивши її мету створення «смуги безпеки» для Харківщини та Сумщини. Про це с казав представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

«Так, сьогодні «Русский добровольческий корпус» та «Легион Свобода России», які складаються з громадян Російської Федерації, розпочали операцію по звільненню цих територій Бєлгородщини від так званого режиму Путіна і відсування супротивника з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення», - розповів Юсов.

P.S. Пізніше стало відомо, що бої вже тривають на околицях Грайворону.

Олег Верлан

22 травня, 2023