Поблизу Вінниці проведуть V міжнародний військово-реконструкторський фестиваль "Жива історія: Вервольф. Вісмар 1945"

Новини Вінниці / Поблизу Вінниці проведуть V міжнародний військово-реконструкторський фестиваль "Жива історія: Вервольф. Вісмар 1945"

На Вінниччині відбудеться щорічний фестиваль військово-історичну реконструкцію одного з епізодів Другої світової війни. Однак, у цьому році буде відтворена подія травня 1945 року у німецькому місті Вісмар і матиме назву «Жива історія: Вервольф. Вісмар 1945». Учасники фесту  постануть в образах американських, британських, радянських та німецьких військових. 

На Вінниччині відбудеться щорічний фестиваль військово-історичну реконструкцію одного з епізодів Другої світової війни. Однак, у цьому році буде відтворена подія травня 1945 року у німецькому місті Вісмар і матиме назву «Жива історія: Вервольф. Вісмар 1945». Учасники фесту постануть в образах американських, британських, радянських та німецьких військових. 

Як повідомили організатори фестивалю, “Жива історія: Вервольф. Вісмар 1945” відбудеться 6-8 вересня в Стрижавці, та вже традиційно місцем для організації стане територія колишньої ставки Гітлера “Вервольф”, де на її залишках розмістився «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму». 

Урочисте відкриття фестивалю відбудеться 7 вересня о 12:00 год. Відтворення умовного бою між Радянською армією та союзниками (США та Великобританія) і Німецькою армією (Вермахт, СС, національні підрозділи, фольскштурм) відбудеться 8 вересня о 12:00 год.

Діятимуть наступні табори: німецька армія та їх союзники; радянська армія та їх союзники – польська та болгарська армії; США, Великобританія Франція та їх союзники; УПА.

Відповідно до історичної довідки, на початку травня 1945-го із заходу в напрямку міста Вісмар просувалися частини британсько-американської коаліції. Здолавши слабкий опір німецьких військ в районі містечка Гадебух, 2-го травня союзні частини зайняли м. Вісмар. Того ж дня зі сходу в місто ввійшли частини другого Білоруського фронту під командуванням маршала Рокосовського. Хоча організованого опору зі строни германських військ вже не було, проте в деяких частинах та поза містом, невеличкі групи німців, за підтримки одиниць бронетехніки, намагалися атакувати, особливо частини РСЧА, але вже до 5-го травня опір був повністю припинений. 7-го травня відбулася зустріч фельдмаршала Монтгомері та маршала Рокосовського, 12-го травня відбувся спільний парад Перемоги у місті.