План Росії та Туреччини щодо вивезення зерна з Одеси зазнав фіаско. Путін майже досяг своєї цілі

Новини Вінниці / План Росії та Туреччини щодо вивезення зерна з Одеси зазнав фіаско. Путін майже досяг своєї цілі

Відпрацьований Анкарою при погодженні з Москвою план по вивезенню зерна з Одеси не вартує унції пшениці. Такою є обґрунтована думка Києва.

Як повідомляє The Guardian, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький учасникам конференції Міжнародної ради із зерна заявив, що за об’єктивних причин Туреччина та Росія не зможуть вивезти зерно з порту Одеси.

За його словами, навіть якщо Росія зніме блокаду, тисячі мін залишаться плавати біля Одеського порту та інших місцях. На розмінування, за яке береться Анкара, потрібно пів року – до кінця 2022-го.

Висоцький також уточнив, що Україна може експортувати максимум 2 млн тонн зерна на місяць - порівняно з 6 млн тонн до війни.

«Думаю, ми досягли межі, - сказав Висоцький. - Найбільший обсяг, який ми можемо експортувати, становить близько 2 млн тонн на місяць».

Зазначимо, про тристоронній план (Україна, Росія та Туреччина при підтримці ООН) раніше повідомляли російські та турецькі ЗМІ. Передбачалося, що Туреччина займатиметься розмінуванням прибережних вод у районі Одеси, а російські кораблі супроводжуватимуть вантажі від лінії нейтральних вод до Босфору. При цьому Україна не підтвердила своєї участі у розробленому механізмі. Тепер фактично Київ став противником цієї угоди.

Раніше Туреччину звинувачували у тому, що вона закриває очі на те, що вкрадене в Україні зерно росіяни вивозять через Босфор, можливо, купують його. Не можна  відкидати того варіанту, що за цією стамбульською схемою, Анкара хоче отримати зиск у вигляді суттєвих знижок на зерно, а росіяни легалізувати викрадене.

Через зростання цін на зерно, Україна може продаючи менше, отримати майже ті ж прибутки.

Олег Верлан

7 червня, 2022