«Південна фортеця»: мер Сєнкевич пояснив, чому Миколаїв почали частіше обстрілювати

Новини Вінниці / «Південна фортеця»: мер Сєнкевич пояснив, чому Миколаїв почали частіше обстрілювати

Майже щодня у Миколаєві від обстрілів росіян гинуть місцеві мешканці. Місто корабелів зазнає руйнувань, але тримається. Чому попри просування на схід українських військ почастішали обстріли ворога. На це та інші питання відповів мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Російський десант попаде як цукор у вулик

В інтерв'ю РБК-Україна він розповів, що у місті накопичують війська та будують фортифікаційні споруди для того, щоби вдарити у випадку нападу. Звісно, складно виключати можливість другої спроби росіян піти на штурм «Південної фортеці».

«Я не думаю, що щось найближчим часом зміниться. Лінія фронту знаходиться на місці вже приблизно місяць. Вона дещо рухається туди-сюди, але суттєво не змінюється. Вони також окопуються біля Херсона, вони також очікують нападу чи наступу нашої армії», - пояснив Сєнкевич.

Він підкреслив, що всі сьогодні очікують змін на фронт і вони настануть, коли дійде летальна зброя дальньої дії зі Сполучених Штатів та країн НАТО.

Також мер оцінив загрозу висадки ворожого десанту в місті.

«Знаєте, під час Другої світової війни висадка десанту могла якимось чином вплинути на перебіг війни. Але сьогодні висадка десанту буде приречена. В Україні загалом та в Миколаївській області зокрема стільки озброєних людей - і вони озброєні не просто автоматами Калашникова, а більш важкою зброєю - тому цей десант попаде як цукор у вулик. Він буде просто знищений», - запевнив Сєнкевич.

Мер Миколаєва додав, що вже були намагання росіян висаджувати десант.

«Потім тут по лісах у Миколаївській області наші мисливці його вполювали і всіх знищили. Цей десант можна скинути або з неба, або підійти з моря. Думаю, обидва випадки розглядаються нашою армією і вона готова зустрічати агресора зі зброєю в руках», - підсумував міський голова.

Просто гатять у напрямку міста, попадають по житлових районах і вбивають мирних людей

Збільшення інтенсивності обстрілів російськими військами Миколаєва пов'язано з підтягуванням ворогом самохідних артилерійських установок типу «Піон». Їх дальність може сягати до 47 кілометрів. Олександр Сєнкевич каже, що окупанти перекидають ці установки з Криму до Херсонської області.

«Далі ворожі війська під'їжджають на безпечну для них відстань до Миколаєва і починають гатити. Вони дістають до двох районів - віддаленого району Корабельного і частини Інгульського району міста Миколаєва», - пояснив мер.

Він також зазначив, що на найбільшій дистанції розліт цього снаряду від цілі складає близько 500 метрів.

«Тобто вони просто гатять у напрямку міста, попадають по житлових районах і вбивають мирних людей. Буквально чотири дні тому, 4 червня (розмова відбулася 9 червня, - ред.) загинуло три жінки. Дві на місці - вони сиділи біля під'їзду на лавочці. Одна проходила повз них - її швидка не довезла до лікарні і вона також померла. Через два дні, 6 червня ще один чоловік загинув в той час, коли він їхав в машині до себе додому в приватному секторі», - розповів Сєнкевич.

Тобто, як пояснює мер, обстріли проводяться не по якихось військових об'єктах, а просто в напрямку міста.

«Вони (окупанти - ред.) виїжджають з Херсона на 10-15 кілометрів і звідти стріляють в тому радіусі, куди можуть дістати. Наша артилерія б'є на 20-30 кілометрів - вона не дістає до них. Тому вони можуть ось таке робити», - каже Сєнкевич.

Втім, за його словами, Сили спецоперацій їх дістають. Уже було знищено кілька одиниць цих «Піонів», але є інформація, що вони ще підтягують ці установки і накопичують їх у Херсонській області.

Мер Миколаєва вважає, що мета постійних обстрілів з боку окупантів полягає в атаці по житлових кварталах, вбивстві людей, психологічній дестабілізації настроїв мирних мешканців та військових, а також в демонстрації своєї присутності та можливостей їхньої артилерії.

У нас на сьогодні працює до десяти кафешок, якийсь ресторанчик

Миколаїв залишають люди. За словами Олександра Сенкевича, з 480 тисяч жителів у місті залишилося близько 230 тисяч.

«Це ми дивилися за використанням води і за вивезенням сміття. Найближчим часом ми також хочемо отримати інформацію від мобільних операторів з кількістю мобільних телефонів, і тоді зможемо більш точно оцінити, скільки людей виїхало», - заявив мер.

Також у місті не працюють промислові підприємства.

«У нас на сьогодні працюють підприємства критичної інфраструктури, медичні заклади, але більшість підприємств не працює», - сказав він.

За його словами, найбільше підприємство Миколаєва – «Зоря»-«Машпроект» - було розбомблене в перший місяць, воно виготовляло турбіни. Більшість підприємств відправило своїх працівників у простій, і вони виїхали з Миколаєва.

«Площа нашого міста складає майже 260 кілометрів квадратних. У нас на сьогодні працює до десяти кафешок, якийсь ресторанчик. А в основному працюють супермаркети, аптеки і підприємства критичної інфраструктури - Миколаївводоканал, Миколаївобленерго, Миколаївгаз, Миколаївоблтеплоенерго тощо»,- пояснив міський голова.

Олег Верлан

10 червня, 2022