Після знищення «Москви» британці очікують зміни морської позиції Росії у Чорному морі

Новини Вінниці / Після знищення «Москви» британці очікують зміни морської позиції Росії у Чорному морі

У Міноборони Британії підтвердили, що крейсер «Москва», який 14 квітня затонув після удару українськими ракетами «Нептун», виконував ключову роль як командного корабля, так і вузла протиповітряної оборони. Тепер у ЧМФ РФ змушені шукати альтернативні варіанти керування, інакше флот залишатиметься занадто вразливим.

У Twitter Міноборони Британії йдеться, що, за даними розвідки, корабель був одним із трьох крейсерів класу «Слава» у російському флоті: введений в експлуатацію 1979-го, у 2021-у повернувся на службу після великого ремонту, що мав покращити його можливості.

«Цей інцидент означає, що після вторгнення в Україну знищені два ключових військово-морських об'єкта, першим з яких став російський десантний корабель «Саратов» класу «Алігатор» 24 березня. Обидві події, ймовірно, змусять Росію переглянути свою морську позицію у Чорному морі», - зазначають британці.

Зазначимо, президент Володимир Зеленський доволі стримано прокоментував потоплення «Москви», не згадавши про причини та наслідки, посилаючись на те, що більше цікавиться подіями в Україні та з українцями.

А от екссекретар РНБО Олександр Турчинов, якого через протекцію ракетної програми називають батьком «Нептуна», сказав, що відпрацювання по російському крейсеру «Москва» – не перше ефективне застосування українських крилатих ракет.

За словами Турчинова, два тижні тому «Нептун» завдав удару по ще одному російському ключовому кораблю – «Адміралу Ессену».

«Протиракетні засоби «Ессена» запеленгували загрозу тільки при підльоті, відкривши загороджувальний вогонь, але навіть з пошкодженнями, наша ракета нанесла кораблю значних втрат, вивівши його з бойової операції», - пояснив Турчинов.

У 2015-19 роках він особисто опікувався ракетною програмою України. Проект розробки та виготовлення «Нептуна» був реалізований КБ «Луч» в нереально короткий термін за мінімального фінансування в умовах військового протистояння з Росією. Скорочення найбільш було відчутним з 2020 року. 

Олег Верлан

15 квітня, 2022