Після затримання Медведчука знищення «Москви». Росія зазнала потужного іміджевого удару

Новини Вінниці / Після затримання Медведчука знищення «Москви». Росія зазнала потужного іміджевого удару

В Росії визнали потоплення крейсеру «Москва», флагману Чорноморського флоту. На відміну від аналогічної долі «Васілія Бикова», підбитого у Бердянську, у даному випадку імперським амбіціям Кремля нанесено занадто потужний іміджевий удар. Вночі фактично відбулося те, що у боротьбі, яку так полюбляв Путін, називають «ударом нижче поясу».

Експерти написали на цю тему достатньо. Тож лише підведемо підсумки.

Перше – це назва та статус. «Москву» потоплено… Росія схиблена на символізмі. Тому словосполучення так боляче б’є по пихатості військово-політичного керівництва.

Друге – саме цей крейсер та напрямок руху, який вказав звичайний український прикордонник з острова Зміїний, вже відомі на весь світ. Більш того, напередодні знищення «Москва» українські поштарі марку про цей напрямок руху погасили. А потім одразу «прилетіло»… Символічно. Десь там у Севастополі деякі адмірали одразу взялись за кортик чи пістолет, щоб не опинитись у Лефортово.

Третє – вперше за сторіччя потоплено російський флагманський корабель. До того, японці у битві при Цусімі знищили… Так, але Японія початку ХХ сторіччя була потужною морською державою, а Україна зразка 2022 року і флоту власного не має.

Четверте – за українськими джерелами на «Москву» влучно «впали» дві ракети «Нептун» вітчизняного (не американського) виробництва. Росіяни постійно волають, що НАТО мілітаризує ЗСУ, а тут такий конфуз. В РФ визнали крах крейсеру, але не можуть зізнатися, що передував йому ракетний удар. Пиха не дозволяє.

П’яте – на ремонт, оснащення та осучаснення флагману з російського бюджету перед війною було витрачено більше, ніж на весь ВМФ України за роки існування у кілька разів. Кажуть, мільярди чи десятки мільярдів. Росіяни хизувались модернізованою системою ППО с 64 ракетами, яка відреагує на будь-яку ціль, а також інше ракетне озброєння. «Москва» була гордістю ЧМФ, корабель відвідував Путін, орден Нахімова вручив… І де він? На дні.

Це все до того, що в Одесі чудово розуміють, росіяни намагатимуться помститися за такий надпотужний іміджевий удар, після якого з великої морської держави Росії навіть турки сміються – ті, що врятували екіпаж. Міць виявилася бутафорною. І на військовому параді у Севастополі доведеться виводити залишки флоту.

Фактично удар по крейсеру відбувся після затримання Медведчука, якого ФСБ хотіло вивезти з України. Вийшов прокол російської спецоперації. Тобто Росія зазначала поспіль два потужні іміджеві удари. І отримали їх спецслужба та флот, які начебто – так вважалось – значно переважають українські аналоги. Можна очікувати на чергові істеричні арешти відповідальних за провал російських посадовців.   

Олег Верлан

14 квітня, 2022