Після трагедії у Харкові на Вінниччині почали перевіряти заклади для літніх людей: уже є «претенденти» на закриття (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Після трагедії у Харкові на Вінниччині почали перевіряти заклади для літніх людей: уже є «претенденти» на закриття (ФОТО, ВІДЕО)

Після трагедії у Харкові, де 21 січня внаслідок пожежі в будинку для літніх людей загинуло 15 осіб, перевірки подібних закладів почались по всій Україні. Як повідомляють у пресслужбі ГУ ДСНС у Вінницькій області, на Вінниччині таких 195. Рятувальники вже перевіряють там стан протипожежної безпеки.

Після трагедії у Харкові, де 21 січня внаслідок пожежі в будинку для літніх людей загинуло 15 осіб, перевірки подібних закладів почались по всій Україні. Як повідомляють у пресслужбі ГУ ДСНС у Вінницькій області, на Вінниччині таких 195. Рятувальники вже перевіряють там стан протипожежної безпеки.

Першими в області під інспектування потрапили Вінницький обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку, а також відділення постійного перебування одиноких непрацездатних громадян територіального центру Липовецького району.

Ретельно перевіривши останній, інспектори  не зробили жодного зауваження.

«Заклад після капітального ремонту й наразі забезпечений абсолютно всім та відповідає встановленим нормам щодо дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки. Проте, так було не завжди. У 2018 році планову перевірку установа не пройшла, тому рятувальникам довелося направляти до адміністративного суду позов щодо зупинки експлуатації до усунення всіх недоліків. На щастя, до закриття справа не дійшла, органи влади зробили все можливе для того, аби усунути недоліки та виділили кошти на ремонт, обробку вогнетривкими речовинами, наявні деревні конструкції та на встановлення сучасної пожежної сигналізації. Відтепер, адміністрації закладу доводиться лише все підтримувати в належному стані – вчасно перезаряджати вогнегасники, проводити інструктажі з персоналом та роз’яснювальну роботу з мешканцями будинку, яких наразі 11». – повідомляють у ГУ ДСНС.

Зовсім інша ситуація в обласному геріатричному пансіонаті, що на Хмельницькому шосе у Вінниці. Його фахівці ДСНС перевіряли два дні поспіль. Це – п’ятиповерхова будівля 1981 року. Розрахований заклад на 241 мешканця, однак нині там перебуває 181 людина, серед яких 112 – маломобільні. Вік мешканців - від 20-ти до 96-ти років. Площа земельної ділянки, на якій розташований заклад складає майже два гектари.

«На превеликий жаль, у порівнянні із попереднім закладом, ситуація виявилася значно гіршою. Захаращеність евакуаційних шляхів у актовій залі та їдальні, «намертво» встановлені грати на одному із вікон, недоукомплектовані пожежні щити та відсутність пожежної сигналізації – не додають плюсів керівництву. Недоліки капітального характеру, усунення яких потребує значних матеріальних вкладень на даному об’єкті не усуваються тривалий час. Адміністрація закладу зауважує, що вся проблема в браку коштів задля того, щоб усунути всі наявні недоліки. З позитиву варто відзначити те, що наразі в пансіонаті проводяться ремонтні роботи, вже повністю перероблено за всіма стандартами 4-й та 5-й поверхи, до них зауважень майже не було, окрім не встановлених покажчиків шляхів евакуації», - зазначають в ГУ ДСНС.

За результатами перевірки цього закладу складено акт про недоліки та встановлено термін для їх повного усунення. Якщо ситуація не буде виправлена, доведеться складати позов до суду з вимогою про припинення роботи.

Новини Вінниці / Після трагедії у Харкові на Вінниччині почали перевіряти заклади для літніх людей: уже є «претенденти» на закриття (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Після трагедії у Харкові на Вінниччині почали перевіряти заклади для літніх людей: уже є «претенденти» на закриття (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Після трагедії у Харкові на Вінниччині почали перевіряти заклади для літніх людей: уже є «претенденти» на закриття (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Після трагедії у Харкові на Вінниччині почали перевіряти заклади для літніх людей: уже є «претенденти» на закриття (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Після трагедії у Харкові на Вінниччині почали перевіряти заклади для літніх людей: уже є «претенденти» на закриття (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Після трагедії у Харкові на Вінниччині почали перевіряти заклади для літніх людей: уже є «претенденти» на закриття (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Після трагедії у Харкові на Вінниччині почали перевіряти заклади для літніх людей: уже є «претенденти» на закриття (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

2 лютого, 2021