Після слідчих дій у Вінниці та Житомирі викрили підприємців, які фінансували терористів з «ДНР»

Новини Вінниці / Після слідчих дій у Вінниці та Житомирі викрили підприємців, які фінансували терористів з «ДНР»

Служба безпеки і Державне бюро розслідувань викрили масштабну схему фінансування терористичної організації «днр». Оборудка діяла до початку повномасштабного вторгнення і поповнила «бюджет» бойовиків на загальну суму понад 50 млн у гривневому еквіваленті. У результаті комплексних заходів у Вінниці та Житомирі викрито організаторів оборудки.

Про це повідомляє управління СБУ у Вінницькій області.

«Зловмисники налагодили постачання гірничого обладнання з тимчасово окупованої Донеччини на підконтрольну Україні територію. Такий «товарообіг» забезпечив регулярні надходження до «бюджету» терористичної організації «днр» у вигляді «податків» і «зборів», - йдеться у повідомленні.

Надалі ці гроші були спрямовані на матеріально-технічне забезпечення бойовиків на східному фронті. Для обходу заборони на торгівлю із тимчасово захопленими підприємствами Донеччини ділки створили мережу фіктивних комерційних структур у Житомирській області та у РФ.

Розрахунки здійснювали через підсанкційні фінустанови країни-агресора.

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, за даними слідства, після окупації терористичною організацією «ДНР» та російськими збройними формуваннями у 2014 році частини Донецької області, ними було захоплено українські підприємства ТОВ «Дебальцівський завод металургійного машинобудування» і ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», які спеціалізувалися на виготовленні ливарної продукції.

Надалі загарбниками ці підприємства були перереєстровані у так званому «департаменте государственной регистрации Министерства доходов и зборов ДНР» як власність окупаційної влади. Відповідно держава Україна припинила з ними будь-які відносини.

Водночас з метою безперешкодної реалізації виготовленої продукції, у тому числі суб’єктам господарювання, зареєстрованим на території України, та приховування реальних даних про виробника, новими «власниками» було зареєстровано низку «дочірніх» підприємств.

І житомирська фірма, достовірно знаючи про обставини функціонування протиправного механізму з постачання на територію України ливарної продукції, погодилася її купувати з тим, аби надалі перепродавати українським підприємствам гірничої галузі. Зокрема, як відомо NaПарижі з власних джерел, місцевим кар’єрам на Вінниччині.

Як вказують у пресслужбі ДБР, для обходу українського законодавства, продукція перевантажувалася у місті Таганрог Ростовської області рф, а у сфальсифікованих документах зазначався інший виробник. У травні 2017 року ділки створили 7 фірм у різних регіонах України, директорами яких були підставні особи. Від їх імені нібито укладались договори з російськими фірмами на купівлю ливарної продукції, а саме – обладнання для гірничодобувної та гірничо-переробної промисловості, хоча насправді продукція виготовлялась на Донбасі.

Підозрювані усвідомлювали, що частина сплачених ними коштів за продукцію будуть використані для фінансового та матеріального забезпечення терористичної організації «ДНР».

Надалі спільники підготували митні документи на продукцію, забезпечили вантажний транспорт для її перевезення, подали в контролюючі ограни відповідну фінансову і податкову звітність від імені українських підприємств, здійснили банківські безготівкові перекази на рахунки постачальників. 

Слідством встановлено, що у період 2017–22 років підозрюваними за придбану ливарну продукцію, виготовлену на тимчасово окупованій території під контролем терористичної організації «ДНР», перераховано понад 50 млн грн (113 млн російських рублів).

Зокрема відомо, що на ТОВ «Дебальцівський завод металургійного машинобудування» на сьогодні здійснюється ремонт військової техніки збройних формувань рф.

Наразі слідчі ДБР повідомили трьом організаторам «схеми» - жителям Житомирщини - про підозру за ч. 2 ст. 258-5 Кримінального кодексу України (фінансування тероризму). Серед підозрюваних – власник, директор та головний бухгалтер житомирського приватного підприємства. За вказане кримінальне правопорушення передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3-х років з конфіскацією майна.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Планується винесення на розгляд РНБО України пропозицій щодо застосування санкцій до російських компаній, залучених до оборудки.

Заходи з викриття злочину проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з ДБР за процесуального керівництва органів прокуратури.