Після крадіжки трьох ікон з храму на Вінниччині оперативники затримали банду, що обкрадала церкви й монастирі по всій Україні (ФОТО)

Новини Вінниці / Після крадіжки трьох ікон з храму на Вінниччині оперативники затримали банду, що обкрадала церкви й монастирі по всій Україні (ФОТО)

Масштабну спецоперацію зі знешкодження злочинної групи, яка обкрадала церкви та монастирі України, провели оперативники на Тернопільщині. Остання пограбована зловмисниками церква - храм Архангела Михаїла, що в селі Михайлівка на Вінниччині.

Масштабну спецоперацію зі знешкодження злочинної групи, яка обкрадала церкви та монастирі України, провели оперативники на Тернопільщині. Остання пограбована зловмисниками церква - храм Архангела Михаїла, що в селі Михайлівка на Вінниччині.

Як повідомляють у пресслужбі поліції Тернопільщини, під час одночасно проведених 14 обшуків в Одесі, Хмельницькому та Києві правоохоронці виявили цехи, в яких реставрували пам'ятки мистецтв, а також близько шістсот предметів сакрального мистецтва, серед яких понад 450 цінних ікон, датованих  17-19 століттями.

За попередньою інформацією, до організованої злочинної групи входило семеро осіб. Серед підозрюваних - двоє уродженців Молдови. Саме вони організували бізнес на антикваріаті. У спільники вони взяли знавців сакрального мистецтва, фахівців з юриспруденції та людей, які допомагали у пошуках та збуті краденого.

Впродовж 2018-2020 років група викрадала цінні ікони з церков та монастирів у різних регіонах України. Вони шукали в соцмережах та довідкових виданнях інформацію про ікони, писані в 17-19 століттях, їхали в храми, де зберігалися експонати, обстежували приміщення на предмет наявності камер відеоспостереження, оглядали замки та вікна. Після цього брали необхідні інструменти та йшли на злочин.

У поліції стверджують, що жертвами злочинної групи стали храми Тернопільської, Вінницької, Одеської, Львівської та Чернігівської областей.

Викрадене одразу переправляли поштою до Одеси. Уже після цього фахівці реставрували ікони та продавали колекціонерам. Серед клієнтів зловмисників - бізнесмени, високопосадовці та жителі країн Європи. Збували ікони через аукціони. Вартість коливалася від ста п'ятдесяти до трьохсот тисяч гривень.

Як повідомляють у тернопільській поліції, свою останню крадіжку підозрювані вчинили в ніч з 29 на 30 квітня. Із храму Архангела Михаїла, що в селі Михайлівка на Вінниччині, вони винесли три ікони 1860 року - "Миколу Чудотворця", "Матері Божої" та "Серафим Саровський молиться на камені". Їх одразу через пошту надіслали на Одещину для реалізації. Саме під час отримання останньої партії краденого, через 30 секунд після виходу з поштового відділення, підозрюваних затримали. Нині слідчі довели причетність групи до двадцяти фактів крадіжок.

Новини Вінниці / Після крадіжки трьох ікон з храму на Вінниччині оперативники затримали банду, що обкрадала церкви й монастирі по всій Україні (ФОТО)Новини Вінниці / Після крадіжки трьох ікон з храму на Вінниччині оперативники затримали банду, що обкрадала церкви й монастирі по всій Україні (ФОТО)Новини Вінниці / Після крадіжки трьох ікон з храму на Вінниччині оперативники затримали банду, що обкрадала церкви й монастирі по всій Україні (ФОТО)Новини Вінниці / Після крадіжки трьох ікон з храму на Вінниччині оперативники затримали банду, що обкрадала церкви й монастирі по всій Україні (ФОТО)Новини Вінниці / Після крадіжки трьох ікон з храму на Вінниччині оперативники затримали банду, що обкрадала церкви й монастирі по всій Україні (ФОТО)Новини Вінниці / Після крадіжки трьох ікон з храму на Вінниччині оперативники затримали банду, що обкрадала церкви й монастирі по всій Україні (ФОТО)