Піонери децентралізації з Вінниччини увійшли до топ-5 рейтингу найкращих ОТГ України

Новини Вінниці / Піонери децентралізації з Вінниччини увійшли до топ-5 рейтингу найкращих ОТГ України

На Вінниччині одна з ОТГ увійшла до п‘ятірки кращих у категорії громад, чисельність населення якого складає 15 тисяч за фінансовими показниками. Ще дві громад з цього ж району Вінницької області демонструють непогані результати.

На Вінниччині одна з ОТГ увійшла до п‘ятірки кращих за фінансовими показниками у категорії громад, чисельність населення яких перевищує 15 тисяч. Ще дві громад з цього ж Калинівського району Вінницької області теж демонструють непогані результати.

Про це повідомляє Калинівка.Сity.

За підсумками 9 місяців 2019 року Калинівська міська об’єднана територіальна громада посіла п’яте місце у рейтингу ОТГ України з чисельністю населення понад 15 тис. жителів (всього в Україні 96 таких ОТГ). Тож Калинівську ОТГ можна назвати «відмінницею». Зазначимо, що Калинівська ОТГ була піонером реформи децентралізації, громада була створена однією із перших на Вінниччині.

«Твердими» середнячками в цьому дослідженні виглядають ще дві громади Калинівського району – Іванівська та Новогребельська.

Іванівська ОТГ посідає у рейтингу 120 місце серед 267 громад з чисельністю населення від 5 до 10 тис. жителів. А Новогребельська ОТГ - на 156 місці серед 292 громад з чисельністю населення менше 5 тис. жителів.

Експерти аналізували такі показники, як доходи на душу населення; рівень дотаційності бюджетів; питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ; питома вага заробітної плати у видатках загального фонду.

Загалом було проінспектовано 806 ОТГ. Для «чистоти експерименту» міста обласного значення, у яких відбулася процедура об’єднання чи приєднання згідно виділили в окрему групу:

«Калинівська ОТГ посідає найвище місце у рейтингу, п’яте серед 96 громад своєї групи. Також це найвищий показник серед усіх ОТГ Вінницької області.

Дохід загального фонду на одного мешканця громади склав 4 793,5 гривні – це четвертий показник серед ОТГ цієї групи, питома вага видатків на утримання апарату управління у доходах загального фонду традиційно одна з найнижчих в Україні і склала 9,8% - це третій показник рейтингу, а питома вага суми заробітної плати з нарахуваннями у видатках загального фонду склала 70,4% - це двадцять дев’ятий показник цієї групи», - йдеться в інформації.

Новини Вінниці / Піонери децентралізації з Вінниччини увійшли до топ-5 рейтингу найкращих ОТГ УкраїниНовини Вінниці / Піонери децентралізації з Вінниччини увійшли до топ-5 рейтингу найкращих ОТГ України
Марина Карабай

22 листопада, 2019