Підозрюваного у скоєнні смертельної ДТП вінницького активіста суд залишив під вартою

Новини Вінниці / Підозрюваного у скоєнні смертельної ДТП вінницького активіста суд залишив під вартою

Сьогодні, 3 грудня, Вінницький апеляційний суд залишив під вартою 30-річного активіста громадської організації «Дорожній контроль» Романа Шиманського, тому що відхилив апеляційну скаргу адвокатки підозрюваного.

Нагадаємо, ДТП на Старому місті 18 листопада одразу набуло розголосу, адже керманич був активістом ГО «Дорожній контроль - Вінниця». Хоча водій автомобіля Mercedes і відмовлявся від перевірки на «Драгері» на місці аварії, він змушений був здати аналіз крові. Дослідження виявило 2 проміле алкоголю.

У «Дорожньому контролі» пояснили позицію організації, суть якої у тому, що спільнота не буде захищати свого активіста, якщо він винен. Нині ж очільник організації Володимир Затайдух запевняє, що Романа виключено з лав ГО.

Кілька днів лікарі боролись за життя 53-річної потерпілої вінничанки, але у стаціонарі вона вчора померла. Після того у поліції оголосили про підозру водієві.

Вінницький міськсуд захід 24 листопада обрав Роману Шиманському запобіжний захід - два місяці під вартою без права внесення застави. Апеляцію було подано через те, що підзахисний хворіє на цукровий діабет та потребує прийому інсуліну.

Як зазначають у Вінницькому апеляційному суді, не погодившись із ухвалою слідчого судді міського суду, захисниця просила її скасувати та ухвалити нову. Позиція захисту: чоловік має перебувати під цілодобовим домашнім арештом. Свої вимоги адвокатка підкріпила фактами про тяжке ендокринне захворювання Романа Шиманського, тим, що він визнав провину, сприяє слідству, допомагав потерпілій коштами.

«На ліки для жінки підозрюваний витратив більше 20 тисяч гривень. До речі, її особу досі не встановили. Володіємо лише інформацією зі слів співмешканця потерпілої, яку ще не поховали. Паспорта немає», – зазначила адвокатка.

Прокурор же наполягав на залишенні у силі рішення першої інстанції. Припускав, що Роман Шиманський може ухилятися від слідства й суду і взагалі залишити місце проживання, якщо його візьмуть під цілодобовий домашній арешт.

«Такий запобіжний захід не передбачає постійного спостереження за підозрюваним. Тим паче, що відсутні соціально-стримуючі фактори: Шиманський – не одружений, не має дітей», – сказав, зокрема, прокурор.

Вислухавши його та інших учасників процесу, суд не змінив запобіжний захід підозрюваному. Тож він і надалі перебуватиме під вартою.

Ймовірному винуватцю ДТП загрожує до десяти років ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

Макс Мельник

3 грудня, 2021