Підкуп, заздалегідь заповнені протоколи, демонстрація бюлетеня: вінницька поліція відкрила 7 проваджень через порушення під час виборів

Новини Вінниці / Підкуп, заздалегідь заповнені протоколи, демонстрація бюлетеня: вінницька поліція відкрила 7 проваджень через порушення під час виборів

На Вінниччині у день голосування і ніч після цього поліція зареєструвала 73 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. Зокрема 7 повідомлень надійшли вночі під час підрахунку голосів. Вінницькими правоохоронцями складено 2 адмінпротоколи, а за 7 фактами розпочаті кримінальні провадження.

На Вінниччині у день голосування і ніч після цього поліція зареєструвала 73 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. Зокрема 7 повідомлень надійшли вночі під час підрахунку голосів. Вінницькими правоохоронцями складено 2 адмінпротоколи, а за 7 фактами розпочаті кримінальні провадження.

Як повідомляють у відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області, загалом до поліції надійшло 80 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. З 7 фактів, по яким відкриті кримінальні провадження, чотири зареєстровані в ніч підрахунку голосів.   

Так, Вінницьким відділом поліції зареєстрований факт видачі членом виборчої комісії бюлетенів двом особам-переселенцям, які голосували за відкріпними талонами, по одномандатному виборчому округу за мажоритарною системою, на що ті не мали права.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження ч. 1 ст. 158-1 КК України (незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз).

До Хмільницького відділенням поліції надійшло повідомлення від кандидата у нардепи про факт фальсифікації виборів на одній з дільниць. У списках виборців заявниця виявила однакові та схожі підписи осіб, які отримали виборчі бюлетені.  

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 158 ККУ (фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців).

До Калинівського відділу поліції звернувся кандидат з повідомленням про те, що уточнюючі протоколи результатів виборів заповнювались не на засіданні ДВК, а за межами дільниці.

За цим фактом відомості внесені до ЄРДР за ч. 3 ст. 15 ч. 4 ст. 158  (замах на фальсифікацію виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців).

Жмеринським відділом поліції зареєстрований факт відсутності одного виборчого бюлетеня у скриньці для голосування. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 158-1 КК України (незаконне використання виборчого бюлетеня).

Крім того, в день голосування було відкрито 3 кримінальних провадження. На виборчій дільниці у Чернівецькому районі виявлені пусті бланки протоколів з печатками та підписами членів комісії. один з кандидатів у народні депутати у соцмережі на сторінці Facebook розмістив фото виборчого бюлетеня.

У Погребищенському районі неподалік виборчої дільниці жінка збирає підписи з людей, які напередодні виборів отримали по 200 гривень в обмін на голос за одного з кандидатів.

На місці події слідчо-оперативна група поліції затримала 54-річну правопорушницю. У неї вилучили списки з прізвищами людей, які отримали гроші, та копії їх паспортів. Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до ч. 4 ст. 160 КК України (підкуп виборця). За таке правопорушення передбачено покарання - до 7 років позбавлення волі. 

Макс Мельник

22 липня, 2019