Підготовка до наступного опалювального сезону під загрозою: Асоціація міст України звернулась до уряду

Новини Вінниці / Підготовка до наступного опалювального сезону під загрозою: Асоціація міст України звернулась до уряду

За винятком Одеси, Ладижина та деяких інших міст, у більшості під час опалювального сезону було забезпечено стабільну роботу підприємств теплокомуненерго. Наразі в містах розпочали підготовку до наступного опалювального сезону. Однак, виникають проблеми, які безпосередньо не пов’язані з бойовими діями.

Про це повідомляє Асоціація міст України (АМУ). 

Організація звернулась до прем’єра Дениса Шмигаля з проханням включити до проєкту змін до постанови КМУ від 19 липня 2022 року №812 норми про заборону з 1 червня 2023 року до 30 вересня 2023 року договірного списання на користь постачальника природного газу коштів з рахунків підприємств ТКЕ.

«24 квітня 2023 року Урядовий комітет з питань відновлення України, розвитку громад, територій та інфраструктури під головуванням  Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова розглянув проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2022 р. № 812».

Зазначений проєкт спрямований на продовження постачання природного газу за режимом ПСО до кінця наступного опалювального сезону, що дозволить теплопостачальним підприємствам та бюджетним установам гарантовано отримувати природний газ за цінами:
• 7420 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу для забезпечення теплопостачання та гарячою водою населення;
• 16390 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу для забезпечення теплопостачання та гарячою водою бюджетних установ.

Окрім того, проєктом постанови пропонувалось уточнення механізму визначення обсягів І та ІІІ споживання природного газу, створювався механізм накопичення коштів підприємствами теплопостачання для підготовки до наступного опалювального сезону тощо», - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, що 30 березня 2023 року Кабмін вже ухвалював рішення про продовження на один місяць режиму ПСО (до 30 квітня 2023 року). На той момент уряд не врахував пропозицію Асоціації міст України щодо необхідності продовження постачання природного газу за режимом ПСО після закінчення опалювального сезону 2023/2024 року. Однак потреба таких змін очевидна і Мінінфраструктури знову повернувся до цього питання вже через декілька тижнів.

За результатами засідання Урядового комітету було ухвалене рішення щодо підтримки проєкту постанови в цілому, таким чином режим постачання природного газу планується продовжити до 15 квітня 2024 року. Підтримано також запропоновані зміни до механізму визначення обсягів І та ІІІ природного газу, що дозволить підприємствам ТКЕ використовувати енергоносій за пільговою ціною.
«Разом з тим, Урядовий комітет підтримав позицію Міненерго та НАК «Нафтогаз України» щодо виключення з проєкту норми, яка передбачала заборону з 01 червня 2023 року до 30 вересня 2023 року договірного списання на користь постачальника природного газу коштів з рахунків підприємств ТКЕ, що надійшли в якості оплати споживачів за теплову енергію та послуги централізованого теплопостачання та гарячого водопостачання. Таким чином, підприємствам теплопостачання на рахунках залишають лише кошти для виплати заробітної плати та сплати податків і зборів», - вказують в Асоціації міст України.

АМУ наполягала на передбаченні в проекті механізму, який дозволив би залишати щонайменше 40% надходжень від споживачів за отриману теплову енергію та послуги централізованого теплопостачання та гарячого водопостачання. В умовах збиткових тарифів, відсутності відшкодування різниці в тарифах з державного бюджету такий механізм дозволив би підприємствам теплопостачання здійснити підготовку до опалювального сезону 2023/2024 року та розрахуватися за електроенергію, послуги з розподілу природного газу тощо. Адже підприємства комунальної теплоенергетики не отримали за поточний опалювальний сезон компенсації різниці в тарифах, яка наразі складає 36 млрд грн, що дозволило б погасити їх заборгованість за спожитий природний газ.

«Прийняте Урядовим комітетом рішення призведе до вилучення всіх обігових коштів підприємств теплопостачання на користь газопостачальних підприємств та блокування підготовки до опалювального сезону 2023/2024 року.

Асоціація міст України сподівається, що під час розгляду проекту змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2022 р. № 812 Уряд прийме рішення, яке забезпечить підприємства ТКЕ можливістю підготовки до опалювального сезону 2023/2024 року», - зазначають у АМУ.