Підготовка для десантування? Окупанти перетворюють Зміїний на військову базу

Новини Вінниці / Підготовка для десантування? Окупанти перетворюють Зміїний на військову базу

Росіяни не залишили ідею перетворити захоплений Зміїний на укріплений плацдарм, тому зігнали на острів достатньо вагому кількість військової техніки. Мілітарізація частки суші, схоже, потрібна для можливості за нагоди десантувати загін до південної Одещини.

Джерела Defense Express в окупованому Криму вказують, що для перекидання озброєння були залучені значні сили з десантних катерів, кораблів та авіації, які здійснювали прикриття перекидання військової техніки. З огляду на обсяги сил та інформацію щодо вантажу на десантних катерах можна говорити, що на острові Зміїний зараз розгорнуто до п'яти зенітних ракетних комплексів.

Скоріш за все мова йде про, як мінімум, один ЗРК «Тор», а також декілька зенітних ракетно-гарматних комплексів «Панцирь-С1». Також було зафіксовано переміщення двох вантажівок, опис яких говорить про те, що це транспортно-заряджальні машини.

ЗРК «Тор»

Якщо інформація підтвердиться, то можливо констатувати, що армія РФ утворила на Зміїному доволі щільну оборону від повітряного нападу із дальністю дії 15-20 км. Також кількість машин, скоріш за все, унеможливлює ситуацію, коли всі вони будуть вимкненні.

Треба нагадати, що острів Зміїний знаходиться у зоні вогневого ураження таких систем, як «Смерч», один залп якої, з максимальною долею вірогідності, не залишить від позицій рашистів нічого.

Можна припустити, що мілітарізують Зміїний росіяни з певною метою. Звідти близько до узбережжя Одещини. Саме «бессарабська» частина має багатокілометрову лінію кордону з південною частиною Молдови, зокрема Гагаузькою автономією, максимально лояльною до РФ. Тому росіяни можуть розраховувати на те, що після висадки десант «пройде» Одещину до Гагаузії, а там закріпиться для швидкої анексії разом із силами «ПМР» усієї Молдови, що дозволить із заходу оточити Одесу. План здається складним, але відкидати його не варто…

Тим часом, під час здійснення «зачистки» окупованого острова Зміїний 7 травня українські військові могли пошкодити розвідувальний корабель російських окупаційних військ. Такий висновок можна зробити з чергового некролога, опублікованого у соцмережах.

Так, користувач твіттера Necro Mancer звернув увагу на те, що в РФ попрощалися зі старшим мотористом електромеханічної бойової частини СРЗК «Экватор» – старшим матросом Муратом Хатажуковим. Він загинув саме 7-го при «обороні стратегічно важливого об’єкта в Чорному морі – острова Зміїний». У той день українські БПЛА завдали удару по десантному катеру типу «Серна». Тож не виключено, що тоді як мінімум пошкодити рашистський розвідувальний корабель.

Олег Верлан

20 травня, 2022