Під Вінницькою ОДА зібрався мітинг-"мікс". Від влади вимагали втрутися у "чужі" конфлікти

Новини Вінниці / Під Вінницькою ОДА зібрався мітинг-"мікс". Від влади вимагали втрутися у "чужі" конфлікти

Вранці 16 січня на мітинг під будівлю Вінницької ОДА вийшли до двох сотень вінничан. Зібралися активісти трьох паралельних протестів. Єдине що їх об’єднує - бажання зібрати масу приотестуючих, щоб іх побачили.

Вранці 16 січня на мітинг під будівлю Вінницької ОДА вийшли до двох сотень вінничан. Зібралися активісти трьох паралельних протестів, єдине що їх об’єднує усі із Жмеринського району.

Одні протестують проти будівництва сміттєпереробного комплексу поблизу села Людавка. Місцеві жителі довколишніх сіл побоюються, що насправді замість обіцяного сміттєпереробного заводу, а буде лише новий полігон для відходів. Тим більше вони непокояться вирізанням дерев, де зводитимуть завод, запевняють "там не хащі, а дуби"... Варто зазаначити, що побудова комплексу узгоджена кілька років тому, а земля "з дубами" належить" місту Вінниці. Більш того, проект побудови розробляється західними фахівцями, і передбачає дотримання всіх екологічним норм. 

Також під стіни облдержадміністрації вийшли співробітники Чернятинського коледжу.На акцію вони зібралися вже не вперше, на мітинг, кажуть, вийшли через наміри керівництва Вінницького Національного Аграрного університету (ВНАУ) ліквідувати коледж, а закріплену за ним землю забрати. Після зборів трудового колективу, які відбулися 20 листопада минулого року, де було прийнято рішення про вихід навчального закладу зі складу ВНАУ, проти співробітників розпочалися масові репресії. Директора і бухгалтера звільнили, із завучом не продовжили контракт. Комісії із університету у коледжі майже щодня. Це при тому, що у 2016 році у сільському закладі пройшла комплексна перевірка.

"Ми хочемо зберегти цілісність навчального закладу і виробничої сфери. Ми хочемо працювати самостійно. Нас хочуть перетворити у філію ВНАУ, і робити набір лише студентів, які закінчили 11-класів, а не після 9-ти. А вступають до нас мало одинадцятикласників. Якщо ми не вийдемо "з під крила" ВНАУ, то через два три роки коледж буде знищено", - розповів керівник фізичного виховання Григорій Берещук.

 З під опіки Вінницького Національного Аграрного університету хоче вийти і Брацлавський агроекономічний коледж. Про свої наміри також офіційно заявили на зборах трудового колективу 22 листопада 2016 року. Його представники також сьогодні прийшли на акцію протесту та вимагають обласну владу втрутися у ситуацію.

"Ми маємо таку позицію. Наш коледж ніколи не набирав 11-класників. До нас вступають після 9 класів, у нас студенти отримують стипендію, їх забезпечуємо гуртожитком. Якщо нам поставлять умову брати на навчання лише учнів після 11класів, то в селі ми не наберемо стільки учнів на навчання. Адже з гарними результатами ЗНО їдуть в  університети та інститути. А ми навчаємо 9-класників і тих хто погано здав ЗНО", - каже завідувач відділення бухгалтерського обліку Ірина Пилявець.

Ще були селяни з Михайлівки, що біля Вінниці. Вони вимагали "повернути пасовиська", які місцева влада начебто передала, та землю вже почали обробляти. 

Фактично вийшло, що під стінами держустанови зібрався "мікс" з протестувальників. Попри систему місцевого самоврядування та підпорядкування закладів Міносвіти, вони вимагають, щоб проблеми вирішувала обласна влада. Мабуть, тому учасники мітингу вимагають скликати позачергову сесію та підтримати їх вимоги. Те, що облрада не вповноважена розподіляти міську (біля Людавки) чи сільську землю, вирішувати спірні питання у ВНАУ, люди вважають другорядним. Якщо на їхні заклики не зважатиме обласна влада, вони обіцяють перейти "до радикальних дій", і готові перекривати дороги.

Саша Григоровська