Під Вінницею розпочали ліквідовувати отрутомогильник, на «паперові» процедури пішло більше місяця

Новини Вінниці / Під Вінницею розпочали ліквідовувати отрутомогильник, на «паперові» процедури пішло більше місяця

В селищі Вороновиця, що під Вінницею група радіаційного- хімічного та біологічного захисту аварійно - рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС у Вінницькій області розпочала роботу по перезатаренню залишків хімічних речовин.

В селищі Вороновиця, що під Вінницею, група радіаційного-хімічного та біологічного захисту аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС у Вінницькій області розпочала роботу по перезатаренню залишків хімічних речовин.

Про це йдеться на сторінці спільноти Вороновицька ОТГ в соціальній мережі Facebook.

«Як ми інформували попередньо, у 2005 році ділянка, на якій знаходився хімсклад, віддана в оренду на 49 років. Усі ці роки ділянка заростала бур’янами та чагарниками. У цьому році, орендар ділянки вирішив приступити до робіт та розпочав підготовчі роботи, в наслідок чого було дістато і розгорнуто залишки хімічних речовин, запах від яких піднявся у повітря», - зазначено в інформації.

Як повідомляють у громаді, після усіх необхідних аналізів грунту, води та повітря було рекомендовано залишки хімскладу перезатарити та відправити на зберігання. Для проведення робіт з бюджету селищної ради виділили більш ніж 27 тисяч гривень.

Зазначимо, що ще 18 серпня 2020 року було проведено розширене засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо подальших дій із залишками отрутохімікатів на колишньому хімскладі.

Роботи ж по утилізації розпочали лише сьогодні. Екологи зазначають, що суха погода у серпні та вересні не призвела до попадання отрути у воду, але пил, разом з яким розносились небезпечні речовини, безумовно наробив лиха.

 

 

 

Марина Карабай

29 вересня, 2020