Під час війни вінницька компанія завозила російський тютюн

Новини Вінниці / Під час війни вінницька компанія завозила російський тютюн

Співробітники Чернівецької та Вінницької митниць допомагали приватній компанії незаконно ввозити в Україну в режимі реекспорту тютюн промислового призначення з Російської Федерації.

З приводу цього відкрито кримінальні провадження за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 204 КК України, пише 368.media.

Встановлено, що 23 квітня через митний пункт «Вадул Сирет» Чернівецької митниці товар було ввезено в Україну. При цьому невідповідність заявленого вантажу до фактичного не була виявлена. У митній декларації країною виробником була зазначена Греція, при цьому на коробках було виробниче маркування російської компанії «Технології переробки».

У ході слідчих дій встановлено, що ввезений товар тимчасово зберігається на митному складі ТОВ «Торі Ґруп» у місті Жмеринка, після чого в режимі «реекспорт» вирушає за межі України, де, ймовірно, відбувається його заміна.

Як вважають слідчі, використання зазначеної схеми дозволяє «Торі Ґруп» ввозити в Україну тютюнову сировину виробництва країни-агресора, ухиляючись при цьому від сплати акцизного збору та податку на додану вартість. Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить 20 млн гривень з кожної реекспортованої вантажівки. Наприкінці липня Вінницький міськсуд задовольнив клопотання слідства про дозвіл на огляд товарів, які перебувають під митним контролем.

Компанія «Торі Ґруп» зареєстрована в офісній будівлі у центрі Вінниці у 2016 році та належить киянину Олександру Федоришину. Основний вид діяльності підприємства - складське господарство.

Макс Мельник

12 серпня, 2022