Під час повітряної тривоги росіяни перекидали літаки, які здатні нести «Кинджали», подалі від України

Новини Вінниці / Під час повітряної тривоги росіяни перекидали літаки, які здатні нести «Кинджали», подалі від України

Три російські винищувачі «Міг-31К», які можуть нести гіперзвукові ракети Х-47М2 «Кинджал», відлетіли з території Білорусі у бік Росії. Коли літаки піднялись у небо, в Україні оголосили повітряну тривогу.

За інформацією моніторингової групи Беларускі Гаюн, три Міг-31К ПКС Росії з бортовими номерами RF-92462, RF-92339 і RF-92333 відлітали із Білорусі на аеродром «Саваслейка», що розташований у Нижегородській області РФ.

Як повідомляє Беларускі Гаюн, там розташована філія 4-го Державного центру підготовки авіаційного персоналу та військових випробувань Міноборони Росії.

Зазначимо, Білорусь та її військова інфраструктура активно використовується росіяни у війни проти України. Зокрема авіація, яка базується на білоруських летовищах.

Так, 1 листопада розвідка Британії повідомила, що Росія перекинула на територію Білорусі винищувачі-перехоплювачі, здатні нести ракети «Кинджал», щоб надіслати повідомлення Заходу і представити Білорусь як дедалі більш залучену у війну.

А 2 листопада Беларускі Гаюн повідомив, що на аеродромі в білоруських Мачулищах перебувають три МіГ-31К ПКС РФ, які можуть нести гіперзвукові ракети Х-47М2 «Кинджал». Певним чином це була демонстрація Москви адресована Заходу.

Натомість речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснив, що переміщення російських гіперзвукових ракет «Кинджал» до Білорусі не означає, що вони стають більш чи менш небезпечними для України.

Нагадаємо, при ракетних ударах терористи використовують аеродроми у районі Волги та Каспію.  

Між тим, вильоти військових літаків з Білорусі до Росії можуть бути підготовкою до завдання ударів авіації РФ з білоруської території. Крім того, окупанти в такий спосіб намагаються вплинути на оборону неба над Україною. Про це в коментарі ЗМІ сказав військовий експерт Андрій Коваленко. Зокрема він не виключив, що в майбутньому агресор може наносити удари з території Брянської області РФ.

"Вильоти літаків і маршрути МіГів з аеродромів Білорусі на російську територію – це не тільки перевірка та зчитування нашої реакції, а також спроба змінити певні речі в наших заходах оборони повітря", – сказав експерт.

Коваленко також припустив, що вильоти з білоруських аеродромів можуть бути підготовкою до застосування російської авіації, що базується в Білорусі, для ударів, які вона намагається не завдавати зі своєї території.

Олег Верлан

1 грудня, 2022