Перший пішов. Після обміну звичайного священика УПЦ МП зустрічали російські посадовці та засновник ПВК «Вагнер» Пригожин

Новини Вінниці / Перший пішов. Після обміну звичайного священика УПЦ МП зустрічали російські посадовці та засновник ПВК «Вагнер» Пригожин

З листопада в Україні розпочато десятки проваджень проти священиків УПЦ МП щодо розпалювання ворожнечі, підтримки агресії Росії тощо. Аби у прокуратурі не забарились з передачею справ до судів. Адже прихильники «русского мира» у рясах є доволі затребуваними у РФ для обміну. Звичайнісінького протоієрея з Лисичанська 14 грудня «з квітами» зустрічали російські посадовці та воєнні злочинці. Тож на митрополитів для обміну попит буде значно більший.

Нагадаємо, деякі деталі вчорашнього vip-обміну важливої для росіян особи.

За публічного обвинувачення Лисичанської окружної прокуратури Луганської області суд визнав настоятеля Свято-Тихвінського храму Сєвєродонецької єпархії УПЦ (МП) Андрія Павленка винним у колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 28, ч. 7 ст.111-1 КК України). Йому призначили  покарання у виді 12 років позбавлення волі.

Як повідомив 7 грудня Офіс генпрокурора, у суді довели, що священник храму з Лисичанська надавав допомогу у веденні бойових дій збройним формуванням РФ проти української армії.

З середини квітня 2022 року протоієрей збирав інформацію про чисельність та дислокацію техніки, а також озброєння ЗСУ на Луганщині. Її через месенджер передавав представникам армії країни-агресора, а саме представнику «козацького» формування в окупованій Кадіївці.

Ворог використовував отримані відомості для вогневого ураження цілей. Прихильника «руського миру» викрито та затримано наприкінці квітня 2022 року. Що цікаво, про тісні контакти священика з бойовиками «ЛНР», російські прапори на столі у батюшки і контрабанду золота з непідконтрольної території ЗМІ писали ще у 2017-му.

Краще пізніше, ніж ніколи…

Незабаром після оголошення вироку – 14 грудня – Андрія Павленка обміняли на американського громадянина Мурекезі Суеді. Про обмін повідомив представник ГУР МО України Андрій Юсов.

«Громадянин США - це активіст, який залишався в Херсоні, і був незаконно заарештований окупаційною владою. Можу цікаву деталь повідомити. Сьогодні росіяни у своїх телеграм-каналах повідомили, що вони забрали священика УПЦ (МП), який в Україні отримав вирок за «державну зраду». Скажу, що не без його допомоги в цьому контексті повернувся сьогодні громадянин США в Україну і може повернутися додому», - розповів Юсов.

Обміну Павленка увагу приділили навіть «РИА-Новости». Російські пропагандисти написали, що священика «вдалось врятувати з полону». Віце-президент російського підроздлу Міжнародного комітету захисту прав людини Іван Мельников заявив, що священика безглуздо звинуватили у шпіонажі на користь Росії. Визнав вину Павленко, за його версією, через «знущання».

Очільник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин не упустив можливості вчергове пропіаритися на пропагандистських відео. Він особисто поїхав забирати священника-колаборанта.

Українським силовикам варто лише дозбирати доказову базу, а прокурорам у суді переконати служителів Феміди у державницькій місії, аби такі обміни стали частішими.

Нагадаємо, митрополит Тульчинський Іонафан став першим, в кого були проведені общуки. Йому повідомлено про підозру, але досі не обрано навіть запобіжний захід. Архієрей лікується у Києві. Хіба у Москві з лікарями не склалось?..  

Олег Верлан

15 грудня, 2022