Перші медики екстренки Вінниччини почали перевчатися на парамедиків

Новини Вінниці / Перші медики екстренки Вінниччини почали перевчатися на парамедиків

Фахівці екстреної медицини з шести областей, в тому числі і Вінницькій, проходять спеціальне навчання за програмою парамедика. Згодом частина з них у ролі інструкторів буде навчати колег надавати допомогу за міжнародними стандартами. Майбутні парамедики сформують бригади екстреної медичної допомоги своїх регіонів.Про це розповіла в.о МОЗ Улянa Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Фахівці екстреної медицини з шести областей, в тому числі і Вінницькій, проходять спеціальне навчання за програмою парамедика. Згодом частина з них у ролі інструкторів буде навчати колег надавати допомогу за міжнародними стандартами. Майбутні парамедики сформують бригади екстреної медичної допомоги своїх регіонів. Про це розповіла в.о. МОЗ Улянa Супрун на своїй сторінці у Facebook.

«Це проект МОЗу, який спочатку відбуватиметься в кількох пілотних областях — Одеської, Вінницької, Донецької, Полтавської, Тернопільської - і місті Києві. Далі поширимо цей досвід по всій країні. Минулого тижня перша група закінчила 4-тижневе навчання й склала іспит. З 23 людей впоралися 17. Інструкторами з них стануть 7. Навчання дійсно дуже складне. Значну частину практичних навичок — вчились робити вперше», - йдеться у повідомленні Уляни Супрун.

За словами Уляни Супрун, кваліфікаційні вимоги до парамедика вищі, ніж до фельдшера. В його обов’язках — повний комплекс реанімаційних заходів на догоспітальному етапі. Це та допомога, без якої людина може втратити життя за кілька хвилин.

«Зокрема серед обов’язків парамедика зняття та інтерпретація кардіограми та (чого по факту не роблять більшість фельдшерів) виконання інтубації трахеї, проведення апаратної дефібриляції та декомпресії плевральної порожнини. Курси за програмою парамедиків є необхідним підвищенням кваліфікації, яке дозволить працювати якісніше і рятувати більше людей. Постійна освіта та регулярна робота над навичками надання допомоги — обов'язковий атрибут медиків у розвинених системах охорони здоров'я», - повідомила міністерка.

Очільниця МОЗ зазначила, що на перший етап змін цьогоріч виділено 922 мільйони гривень. Крім підвищення кваліфікації бригад і зарплат фахівців, в пілотних регіонах придбають новий транспорт, оснащений необхідним обладнанням, а також за єдиним алгоритмом запрацюють сучасні диспетчерські служби, які згодом будуть об’єднані єдиною електронною системою по всій країні.

Саша Григоровська

15 березня, 2019