Перше богослужіння українською: у ладижинсьому храмі, який повернули до ПЦУ, молились за Україну

Новини Вінниці / Перше богослужіння українською: у ладижинсьому храмі, який повернули до ПЦУ, молились за Україну

Перший молебень українською мовою провели 13 січня у Свято-Казанському храмі міста Ладижин Вінницької області. Приміщення прихильники УПЦ Московського патріархату перетворили на «фортецю», тому віряни молились у дворі.

Нагадаємо, у листопаді минулого року більшість парафіян Свято-Казанського храму на зборах підтримали перехід з УПЦ МП до ПЦУ. Місцева релігійна громада не тільки пройшла реєстрацію, а й оформила на себе культову споруду, яка, як виявляється, була «нічийною» з 2012 року.

Людей обурювала відверта проросійська позиція місцевого священика. Ба більше, протоієрей Євгеній Воробйов свого сина після початку війни відправив вчитися до Санкт-Петербургу.

Не зважаючи на відсутність законних підстав, нечисленні прихильники УПЦ МП «на знак протесту» вирішили утримували територію будівлі. Фактично з юридичної точки зору вони захопили храм. Група прихильників ПЦУ намагалась відновити справедливість ще 28 грудня. Лише ранком 9 січня у Ладижині віряни ПЦУ повернули собі релігійну споруду попри погрози щодо застосування сили з боку Московського патріархату.

На той час приміщення храму нагадувало осередок «руського миру». Стіни «прикрашали» декілька ікон імператорської родини Миколи ІІ та російських патріархів, які жодним чином не пов’язані з Україною, зберігались книги з пропагандою «руського миру», у дзвіниці ладижинці знайшли купу каміння, яке, можна припустити, дехто з МП збирався кидати на голови «невірних», а у серванті поруч з різами зберігались російські триколори.

За декілька місяців, розуміючи відсутність законних підстав для перебування, прибічники Московського патріархату перетворили храм на «фортецю». Перед дверима вони розклали бетонні блоки, а всі вікна «укріпили» залізними листами та замками. Ймовірно, готувались до тривалої облоги…

Відео: храм перетворили на "фортецю"

Наразі храм належить законному власникові – релігійній громаді ПЦУ. Перше богослужіння там відбулось 13 січня. Його провели п’ять священиків.

«Подячний молебень провели у вівтарі, а парафіяни молились у дворі, адже сам храм «замурований». Зібралось дуже багато людей. Це і рідні загиблих на війні ладижинців, і пересічні містяни», - розповів NaПарижі архімандрит Філарет (Галіцький).

Відео: перший молебень українською 

Після того, священики вийшли на двір, де молились разом з громадою.

«Люди раділи, що вперше богослужіння велося українською мовою. Рідною мовою», - зазначив архімандрит Філарет (Галіцький).

Також вперше за часів побудови храму в його стінах лунав гімн України. Адже це український храм.  

Відео гімн