Перлина Південного Бугу у жовто-багряному кольорі, або Сокілець і Печора у листопаді з висоти пташиного польоту (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Перлина Південного Бугу у жовто-багряному кольорі, або Сокілець і Печора у листопаді з висоти пташиного польоту (ВІДЕО)

Два сусідні села – Сокілець та Печора – приваблюють чудовими природніми краєвидами, кількома історичними будівлями та парками не лише влітку. Вони не перевершені восени, адже зелені барви замінюють жовто-багряні. А щодо відомого сокілецького млина, то навіть каркас будівлі, який залишився після пожежі, здалека нагадує старовинний палац. З висоти пташиного польоту млин, палац Потоцьких та парк вражають.

NaПарижі продовжує знайомити не з родзинками Вінниччини, а з тим, як вони виглядають з повітря - з YouTube-каналом Birdie.

До речі, Сокілець і Печора — частини одного маєтку Потоцьких-Свейковських. Спочатку «столичним» був нібито саме Сокілець, де розташовувався головний парк і капітальний палац, а в Печорі існував ніби більш будиночок для відпочинку. Хоча можливо, що це й перебільшення. Особливо враховуючи те, що саме в Печорі знаходиться фамільна усипальня Потоцьких…

Також зазначимо, що водяний млин у Сокільці збудовано по замовленню саме графа Костянтина Потоцького випускником Петербурзької Академії Мистецтв Яном Гойрихом у 1899 році. Такий вигляд він мав невдовзі після побудови.

Як виглядає восени територія Прибузького ландшафтного заказника поряд з селами Печера та Сокілець.

У 1921 році млин був перероблений в гідроелектростанцію. Потім начебто тут базувався маслозавод. У 1992 році пожежа знищили всі дерев’яні перекриття та елементи. З тих пір старовинний млин двічі планували відродити, але поки далі розмов справа не просунулася.  

Пропонуємо і «другу частину» подорожі.

Подорожуйте Вінниччиною у будь-яку пору року.

Олег Верлан

30 листопада, 2021