Пережили жахи обстрілів і авіаударів: сім’я психіатрів з Харкова тепер допомагає переселенцям у Вінниці

Новини Вінниці / Пережили жахи обстрілів і авіаударів: сім’я психіатрів з Харкова тепер допомагає переселенцям у Вінниці

Сім’я психіатрів була вимушена залишити рідний Харків. Подружжя переїхало до Вінниці. Тепер фахівці допомагає пережити жахи війни переселенцям у місті, подалі від постійних бомбардувань, в режимі онлайн.

Про це повідомляють в об’єднаному ефірі українських телеканалів.

Харків’яни Ілля і Ольга Чепелєви впевнені, що робота і завантаженість - найкращі ліки від стресу. Їхня найважливіша порада – якомога менше дивитися і читати про війну. Звичайно, слід бути в курсі подій, але брати інформацію тільки з перевірених джерел і не перевантажувати себе. Головне бути в колективі, поруч з людьми – це допомагає подолати страх.

Що таке тривога і страх, лікар-психіатр Ілля Чепелєв відчув на собі. Тільки в березні він зважився вивезти сім’ю з Харкова, який з першого дня війни був під постійними обстрілами окупантів.

«Ми вже по свисту здогадувалися, що це міни летять, по залпах – що це «Гради» працюють, по двигунах – що це ракета або винищувач», – згадує Ілля.

Сьогодні у відносно спокійній Вінниці разом з дружиною взявся за роботу. Психіатри переконують, що саме робота найкраще допомагає людям подолати стрес.

Працюють з українцями з Донецької, Луганської, Запорізької областей, з тими, кому вдалося вирватися з Херсонської області. Більшість – з розладами адаптації, зі стресовими розладами.

Дружина Іллі Ольга каже, що все, з чим до них звертаються пацієнти, вони з чоловіком пережили самі. Намагаються дотримуватися правил, якими діляться з людьми.

Після перемоги планують обов’язково повернутися до рідного Харкова. Там – робота в лікарні, пацієнти, яким потрібна підтримка. Тому що постравматичний синдром, за словами медиків, настає не під час війни, а саме після неї. І щоб його не допустити, важливо вже зараз надавати людям профільну допомогу.

admin

13 травня, 2022