Перевірка Ладижинського дитячого будинку-інтернату не виявила фактів жорстокого поводження з підопічними

Новини Вінниці / Перевірка Ладижинського дитячого будинку-інтернату не виявила фактів жорстокого поводження з підопічними

Не так давно Вінницею «пробігла» жахлива звістка про катування дітей в Ладижинському дитячому будинку-інтернаті. Як кажуть, саме тут, де проживають діти-інваліди  з глибокою розумовою відсталістю, хворобою Дауна, ДЦП тощо, 31 січня стався прикрий випадок: під час купання  одна із підопічних закладу, з вини персоналу, отримала опіки. І майже одразу неоднозначне трактування події набуло широкого розголосу в засобах масової інформації…

Не так давно Вінницею «пробігла» жахлива звістка про «катування» в Ладижинському дитячому будинку-інтернаті. Як кажуть, саме тут, де проживають діти-інваліди з глибокою розумовою відсталістю, хворобою Дауна, ДЦП тощо. 31 січня стався прикрий випадок: під час купання одна із підопічних закладу, з вини персоналу, отримала опіки. І майже одразу неоднозначне трактування події набуло широкого розголосу…

З метою перевірки фактів жорстокого поводження чи катування підопічних (як зазначали деякі ЗМІ) в профільному департаменті було створено робочу групу, яка 11 березня, з ініціативи голови ОДА «без попередження» завітала до Ладижинського дитячого будинку-інтернату для з’ясування реального стану речей.

Вже під час пресбрифінгу в ОДА, того ж дня - 11 березня, заступниця голови облдержадміністрації Наталя Заболотна повідомила про реальний стан подій у закладі, після проведеної нею перевірки разом з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в центральних областях Валерієм Ольховим. Фактів жорстокого поводження з підопічними виявлено не було.

«Санітарка закладу увімкнула занадто гарячу воду, що спричинило опіки ніг. Одразу про випадок повідомили медичній сестрі, яка діагностувала опіки І ступеню та обробила пошкоджену поверхню пантенолом. На ранок керівництвом закладу було викликано швидку допомогу, яка доправила постраждалу Олену до Ладижинської лікарні, оскільки ураження виявилось досить серйозним. Далі лікування тривало в опіковому відділенні обласної лікарні ім.М.Пирогова. З боку департаменту соціальної і молодіжної політики облдержадміністрації було організовано належний контроль за наданням медичної допомоги підопічній інтернату. Зараз 41-річна Олена повернулася до закладу, іде на контакт, почувається добре, за нею здійснюється постійний догляд, планово відвідує хірург районної лікарні», - зазначає Н.Заболотна.

Представник Уповноваженого ВР з прав людини Валерій Ольховий повідомив, що особисто відвідував у лікарні постраждалу Олену та направив листа голові ОДА щодо проведення службової перевірки за фактом недбалого поводження персоналу інтернату. Санітарку, яка допустила недбальство, звільнили, черговій медичній сестрі оголошено догану. Наразі триває перевірка щодо вини інших посадових осіб даного закладу.

«Паралельно нами було проінспектовано умови перебування і догляду за підопічними інтернату. Робоча група перевірила кожного мешканця інтернату, особливо  лежачих. Пролежнів, опрілостей чи інших проявів недбалого ставлення не було виявлено. Підопічні охоче йдуть на контакт, персонал виконує свою нелегку роботу добросовісно»,- додала Наталя Заболотна.

Також учасники брифінгу зазначили, що на момент перевірки, в закладі було зафіксовано порушення у зберіганні продуктів та медикаментів, а також перевищення допустимих норм температурного режиму у бойлерах: 90 градусів замість рекомендованих 60. Це порушення було виправлено. Однак, все одно, стосовно усіх виявлених недоліків, будуть застосовуватись відповідні дисциплінарні стягнення.

Як підсумок брифінгу заступниця голови облдержадміністрації зазачила:

«Буде результат кримінального провадження і прийматимуться міри. Проте, маю зазначити, що за останні 5 років у Ладижинському інтернаті проведена колосальна робота. Справді здійснено якісний ривок в частині догляду за підопічними, забезпечення дітям належних комфортних умов перебування і, власне, реабілітації. І нам би дуже не хотілось щоб навколо цього закладу здійснювались різні інформаційні маніпуляції, які не відповідають дійсності»

Новини Вінниці / Перевірка Ладижинського дитячого будинку-інтернату не виявила фактів жорстокого поводження з підопічнимиНовини Вінниці / Перевірка Ладижинського дитячого будинку-інтернату не виявила фактів жорстокого поводження з підопічнимиНовини Вінниці / Перевірка Ладижинського дитячого будинку-інтернату не виявила фактів жорстокого поводження з підопічними
Ірина Заіковата

12 березня, 2020