Перерозподіл онлайн: Вінницькій облараді вдалося провести сесію та направити кошти по департаментам

Новини Вінниці / Перерозподіл онлайн: Вінницькій облараді вдалося провести сесію та направити кошти по департаментам

Сьогодні, 16 квітня, в режимі відеоконференції відбулася 43 позачергова сесія Вінницької обласної Ради. Депутати поділили залишок коштів минулорічної  державної субвенції.

Сьогодні, 16 квітня, в режимі відеоконференції відбулася 43 позачергова сесія Вінницької облради. Депутати поділили залишок коштів минулорічної державної субвенції. Було кумерно, як завжди... Іноді навіть більше.

Такий перерозподіл коштів між їх розпорядниками відбувається щороку, і зазвичай, сесійні засідання проходять доволі гучно та довго. Натомість, нині в умовах карантину сесія відбулася напрочуд швидко, незважаючи на те, що головуючому - голові Вінницької облради Анатолію Олійнику - довелося кілька разів проводити поіменне «опитування» усіх депутатів із сесійної зали (сьогодні він там сидів). На кшталт того, як колись у школі вчитель робив перекличку своїх учнів. Головуючий називав прізвище, а кожен депутат особисто підтверджував свою присутність чи виражав своє волевиявлення словам «за» чи «проти».

Всі ці «за» та «проти» фіксувала лічильна комісія, члени якої Олександр Крученюк, Владислав Рой та Григорій Зозуля, були обрані в секретаріат засідання.

Зазначимо, що голосували депутати одностайно, Жодного «проти» чи утримався зафіксовано не було.

За даними лічильної комісії за перше – процедурне- питання, яке власне дало можливість провести сесію в режимі відеоконференції проголосували 58 депутатів, стільки ж голосів зібрали зміни до бюджету.

Щоправда, якщо перше процедурне питання не викликало жодних питань, то обговорення змін до бюджету не обійшлося без політичних заяв. Перевагу мали ті, хто сидів у сесійній залі.

«Фізично» присутні в сесійній залі депутати безперешкодно підходили до мікрофону. Депутати, які знаходились «на удальонці» залишались  із виключеними мікрофонами, тож взяти слово могли лише у випадку, коли їм цей мікрофон включали.

Принаймі, Володимир Крисько звернув на це увагу і попросив про те, аби з більшою повагою ставитись до своїх «колег в чаті».

Після традиційного виконання гімну, на початку засідання і до початку голосування за порядок денний перед присутніми виступив голова бюджетної комісії Геннадій Мазур, який запропонував не виносити на обговорення питання 300%-ої доплати медикам, передбачене урядовою постановою. Він нагадав, що про медиків на Вінниччині вже попіклувались.

«Ми зробили у вівторок (тобто 14 березня) розпорядженням доплату медикам за березень, а ось із квітневою доплатою пропоную зачекати», - пояснив Геннадій Мазур.

Далі депутат пояснив порядок надання «урядових» доплат.

«З держбюджету на ці доплати поки не виділено жодної копійки, тому ми коштом обласного бюджету виділили ці гроші за березень, – зазначив пан Мазур. – Йдеться про відповідні доплати лікаря в розмірі 300% від посадового окладу. Однак, щоб не дублювати постанову Кабінету Міністрів №246, яка передбачає ці виплати, пропоную зняти це питання саме з цієї сесії й зачекати виділення урядом у квітні цих грошей. Якщо виплати не будуть здійснені, тоді за квітень ми знову підставимо плече і проведемо ці виплати коштом обласного бюджету».

Зазначимо, що в проєкті рішення, принаймі тому що був опублікований на офіційному сайті облради, питання доплати медикам внесено не було.

Тож виступ голови бюджетної комісії мав скоріше «декларативний» характер, але відповідну атмосферу було створено - «форс-мажорну» сесію можна було збирати лише у випадку вирішення невідкладних питань, безпосередньо пов‘язних з боротьбою із епідемією чи іншою надзвичайною ситуацією.

Та депутати, якось оминули увагою таку «неув‘язочку» і після коротких виступів проголосували за запропонований перерозподіл коштів без суттєвих змін.

Кошти виділили на освіту, телемедицину в селах, аграрні програми, на «дешеві» кредити, на екологію, на ремонт та обслуговування доріг місцевго значення, завершення будівництва музичної школи в одному із районів області, придбання техніки для закладів культури та таке інше.

Серед департаментів, які отримають додаткові надходження в результаті сьогоднішнього голосування також департамент житлово-комунального господарства, департамент будівництва, містобудування та архітектури, управління культури. департамент науки та освіти.

Звичайно, серед іншого і виділили і кошти департаменту охорони здоров’я у сумі майже 100 мільйонів гривень. Як ця сума була «розписана» в прєкті рішення? 

Зокрема в пункті 1.3 йдеться:

«Збільшити видатки загального, спеціального та бюджету розвитку спеціального фонду обласного бюджету Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації на загальну суму 98 625 731,86 грн,

в тому числі за КПВКВ 0711120 «Підготовка кадрів закладами фахової передвищої освіти» на загальну суму 2 137,28 грн,

КПКВК 0712010 «Багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню» на суму 907 000,00 грн,

КПКВК 0712020 «Спеціалізована стаціонарна медична допомога населенню» на суму 1 952 500,00 грн,

КПКВК 0712040 «Санаторно-курортна допомога населенню» на 50 000,00 грн,

КПКВК 0712070 «Екстрена та швидка медична допомога населенню» на суму 30 524 486,00 грн,

КПКВК 0712151 «Забезпечення діяльності інших закладів у сфері охорони здоров'я» на суму 63 230 500,00 грн,

КПКВК 0712152 «Інші програми та заходи у сфері охорони здоров'я» на суму 1 959 108,58 грн».

Зазначимо, що цей перерозподіл коштів обласного бюджету останній в нинішньому році. Перший квартал з виконанням бюджету вийшли на нуль, на квітень спостерігається лише 30% виконання бюджету, тож попереду на обласний кошторис чекають «темні часи».
Чи варто було так поспішати з перерозподілом? Хтозна.

Правда за що ми усе ж таки можемо бути спокійними, так за те, що доплати медикам таки зроблять. Навіть сесію збирати не будуть, а проведуть доплати розпорядженням.

Марина Карабай

16 квітня, 2020