Перейти до ІТ: ким можна працювати початківцю та як шукати роботу

Новини Вінниці / Перейти до ІТ: ким можна працювати початківцю та як шукати роботу

Щоб влаштуватись на першу роботу в ІТ — потрібен досвід. Щоб отримати досвід в ІТ — потрібно влаштуватись на роботу. То ж чи можливо розірвати це коло? Яку обрати професію та як вмовити роботодавця звернути увагу саме на вас.Для багатьох ІТ-сфера була і залишається незрозумілою та далекою індустрією, в яку складно потрапити. Вона дійсно відрізняється від інших галузей. По-перше, вона масштабується: великі компанії зростають, збільшують штат працівників, виходять на міжнародні ринки; маленькі — з’являються зі швидкістю грибів після дощу. По-друге, у цій сфері відсутня кумівщина: звісно співробітник може дати рекомендацію своєму другу, але рекрутери будуть оцінювати навички кандидата, а не те що він чийсь кум чи брат. По-третє, ви можете дізнатись про репутацію майже кожної з українських IT-компаній - айтівці охоче діляться досвідом про колишні місця роботи на LinkedIn та тематичних форумах. При цьому, це галузь, в якій дійсно цінують людські таланти та в яку достатньо легко потрапити початківцю, не здобуваючи вищу освіту, бо доступ до навчальних матеріалів — відкритий для бажаючих.

Для багатьох ІТ-сфера була і залишається незрозумілою та далекою індустрією, в яку складно потрапити. Вона дійсно відрізняється від інших галузей. По-перше, вона масштабується: великі компанії зростають, збільшують штат працівників, виходять на міжнародні ринки; маленькі — з’являються зі швидкістю грибів після дощу. По-друге, у цій сфері відсутня кумівщина: звісно співробітник може дати рекомендацію своєму другу, але рекрутери будуть оцінювати навички кандидата, а не те що він чийсь кум чи брат. По-третє, ви можете дізнатись про репутацію майже кожної з українських IT-компаній - айтівці охоче діляться досвідом про колишні місця роботи на LinkedIn та тематичних форумах. При цьому, це галузь, в якій дійсно цінують людські таланти та в яку достатньо легко потрапити початківцю, не здобуваючи вищу освіту, бо доступ до навчальних матеріалів — відкритий для бажаючих.

Якою може бути перша робота в ІТ

В ІТ працюють не тільки розробники та тестувальники. Кожна компанія має низку нетехнічних позицій, наприклад:

  • юристи;
  • фінансисти;
  • маркетологи (піар-менеджери, SMM-ники, копірайтери, контент-менеджери);
  • дизайнери;
  • менеджери з продажу послуг чи продуктів;
  • рекрутери;
  • секретарі та офіс-менеджери;
  • аналітики;
  • служба підтримки.

Будь-який попередній досвід роботи на таких позиціях буде частково релевантним і для вакансій в ІТ, оскільки ви розумієте основні обов’язки цієї посади.

Серед технічних позицій низький поріг входу мають Product-менеджери та QA-спеціалісти. Деякі компанії залучають до себе недосвідчених, але зацікавлених кандидатів, які тільки-но закінчили курси, та навчають особливостей вже під час робочого процесу.

Якщо ж ви не маєте жодного релевантного досвіду і спочатку плануєте навчання, а після — пошук роботи в ІТ, варто визначитися зі спеціалізацією. Для цього можна поспілкуватись зі знайомими айтівцями (але будьте готові, що кожен буде вихваляти лише свою посаду), скласти перелік спеціальностей та проаналізувати їх зарплату, наприклад на сайті DOU.UA (виставити фільтр: місто/досвід ≤ 1 року), прочитати як та куди можна зростати. Обираючи популярну технологію, ви будете конкурувати з великою кількістю кандидатів та зробивши вибір на користь менш популярної — можете зіштовхнутись з відсутністю попиту на ваші знання. 

Звертайте увагу на ваші навички та бажання

Оскільки ви ступаєте на новий для себе шлях, то варто подбати про його комфортність. Перед пошуком роботи чи курсів проаналізуйте себе — це маленька, але цінна порада від Google

  • Що вас заряджає? Обирати потрібно тільки ті позиції, які вас надихатимуть. Звичайно, в будь-якій роботі є злети та падіння, але складнощі не повинні вас зупиняти. І це можливо тільки при умові, якщо ви отримуєте задоволення від того, що робите.
  • Що ви насправді вмієте? Спробуйте реально оцінити свої навички та компетенції. Запитайте про це близьких, оскільки тут важливо і не знецінити, і не переоцінити свої вміння. Це складне питання, яке потребує часу та зосередженості. Та знайшовши на нього відповідь, ви зможете вірно обрати роботу і легко крокувати кар’єрними сходинками. 

Отримайте необхідні знання

Якщо soft skills можна прокачувати самостійно, то технологічні навички можна отримати кількома способами:

  • Курси. Краще обирати навчання тривалістю від 3-х до 6 місяців. Не звертайте уваги на триденні чи недільні марафони, які обіцяють зробити з вас Java-фахівця. Увійти до ІТ легко, але не настільки. До речі, зараз стартував проект IT Generation від Міністерства цифрової трансформації, який дозволяє безоплатно отримати нову професію та розпочати роботу в ІТ.
  • Знайдіть собі ментора. Але відчуйте різницю: ця людина не буде вас навчати, а буде наставляти на вірний шлях. Ментор — це не Google: більшу частину відповідей на питання ви повинні знаходити самостійно. Але є й неочевидні моменти, пояснити які зможе тільки досвідчений професіонал. Якщо вирішили знайти наставника — відкривайте LinkedIn та шукайте фахівців. Відмови будуть, попереджаємо. Необхідно писати такі мотиваційні листи, щоб людина зрозуміла, чому саме на вас вона повинна витрачати свій час.
  • Лекції та подкасти. Вони підходять вже для тих спеціалістів, які мають хоч якусь базу. Якщо в процесі курсів у вас виникли складнощі, спробуйте пошукати відповіді на ці питання на YouTube.
  • Практикуйтесь: знаходьте тестові завдання різних компаній, виконуйте їх та викладайте свої проекти на GitHub. Роботодавцю цікаві кандидати, які не просто розсилають резюме у різні компанії, а самостійно практикуються, докладаючи зусиль до вирішення хоча б найпростіших задач за своєю спеціалізацією.

Шукайте першу роботу будь-де:

  • біржі freelance;
  • стартапи, які не мають великих бюджетів на оплату, але потребують спеціалістів;
  • оплачувана або неоплачувана інтернатура в ІТ-компанії;
  • нетворкінг: ходіть на профільні заходи, знайомтеся та спілкуйтесь з людьми, розповідайте про себе та обмінюйтесь контактами;
  • заповніть профіль на LinkedIn та зв’язуйтесь з рекрутерами компаній, які вас цікавлять;
  • ну і звичайно — сайти з пошуку роботи, звертайте увагу на вакансії з мінімальним досвідом та відправляйте резюме.

Найголовніше зараз — отримати хоч якийсь досвід роботи із замовником.

Дійшовши до етапу співбесід, підготуйте себе до відмов. І не засмучуйтесь через них. Виносіть користь з кожного інтерв’ю, адже в цей час ви спілкуєтесь із СЕО чи керівниками відділів, а значить — можете спитати їхні рекомендації, щодо навчальних матеріалів, або ж дізнатись більш детально про технології, які вас цікавлять. 

Для того, щоб підвищити свою цінність: готуйтесь до співбесід, читайте інформацію про компанію, працюйте над самопрезентацією та не бійтесь говорити, що чогось не знаєте. Фокусуйтесь не тільки на своїх цілях, але й на тому, яку цінність ви зможете принести команді. Спробуйте! Ніколи не пізно розвиватись та відкриватись чомусь новому.

admin

26 серпня, 2022