Перейменувати Росію на Московію. Петиція зібрала необхідну кількість підписів

Новини Вінниці / Перейменувати Росію на Московію. Петиція зібрала необхідну кількість підписів

Петиція, у якій пропонують перейменувати Росію на Московію, повернувши історично справедливу назву, набрала необхідні 25 тисяч голосів. Тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Авторкою петиції є Валерія Шахворостова. 

«Історичною назвою росії є московія. Те саме стосується державних утворень московського князівства, московського царства, імперії. 22 жовтня 1721 року, тобто 301 рік тому, московський цар Петро І проголосив московське царство “российской империей”. Лише 301 рік існує “росія”», — написала авторка.

Вона додала, що зміна назви дала підстави для подальшого загарбання історії Русі. Зокрема, для іноземців Rus (Русь) та назви russia, russie, russland (росія) мають майже тотожний вигляд.«Це призводить до плутанини на міжнародному рівні.

«Пишуться художні книги, знімаються фільми, де росія представлена як Русь, що неприпустимо», — стверджує авторка.

Шахворостова вважає, що офіційна зміна назви держави є потужним інформаційним ходом на міжнародному рівні.

«Це призведе до розвіювання кремлівських міфів щодо історичного минулого «великого русского народа» для росіян та громадян інших держав, що вважали Україну і росію «єдиним цілим» до початку повномасштабної війни росії проти України», — додала вона.

Нагадаємо, що в листопаді 2022 року постійний представник України в ООН Сергій Кислиця закликав українських урядовців та парламентарів ухвалити закон, за яким Україна офіційно називатиме Російську Федерацію Московією.

Він навів приклад Угорщини, у якої самоназва Magyarország, проте різними мовами країну називають по-різному: в англійській Hungary, у німецькій — Ungarn, у польській — Węgry. Схожа ситуація з Австрією: країна має самоназву Österreich, але англійською її називають Austria, а, до прикладу, словацькою — Rakúsko.

Олег Верлан

17 лютого, 2023