Передвиборні «піца, окуляри й медогляди»: що фіксують спостерігачі ОПОРи на Вінниччині та чи відповідатимуть за це кандидати

Новини Вінниці / Передвиборні «піца, окуляри й медогляди»: що фіксують спостерігачі ОПОРи на Вінниччині та чи відповідатимуть за це кандидати

Громадянська мережа ОПОРА на Вінниччині вестиме паралельний підрахунок голосів на позачергових парламентських виборах, але лише – у багатомандатному загальнонаціональному окрузі. Тобто рахуватимуть тільки голоси вінничан, віддані за політичні партії. Про це повідомила координаторка спостереження за виборами ГМ ОПОРА у Вінницькій області Наталія Величко.

Громадянська мережа ОПОРА на Вінниччині вестиме паралельний підрахунок голосів на позачергових парламентських виборах, але лише – у багатомандатному загальнонаціональному окрузі. Тобто рахуватимуть тільки голоси вінничан, віддані за політичні партії. Про це повідомила координаторка спостереження за виборами ГМ ОПОРА у Вінницькій області Наталія Величко.

За її словами, наразі на Вінниччині у кожному окрузі працюють довготермінові спостерігачі від ОПОРИ, які вже фіксують різноманітні порушення. Однак, їх складно пов’язати безпосередньо із виборчим процесом. Насамперед тому, що більшість партій та кандидатів агітацію почали задовго до офіційного старту своєї кампанії, тобто до реєстрації. І якраз в той момент допускали найбільше порушень.

«Діяльність суб’єктів виборчого процесу до моменту їхньої реєстрації ніяк не регулюється законодавством, - говорить Наталія Величко. - Тобто активно мажоритарники почали працювати ще з кінця травня, але зареєструвалися вони наприкінці червня. По суті, до моменту, коли вони зареєструвались, говорити про порушення виборчого законодавства неможливо. У більшості випадків в окремих округах, зокрема. У 15-му та 17-му, діяльність кандидатів, мені здається, починалась паралельно із президентською кампанією. Із найпоширеніших порушень, які були зафіксовані спостерігачами ГМ «ОПОРА», це – дочасна виборча агітація, агітація не за рахунок виборчих фондів, невідповідне маркування агітаційної продукції і передвиборча благодійність».

Але, знову ж таки, такі «фішки» виборчої кампанії по-вінницьки, як безоплатна піца, окуляри та медогляди, були помічені до реєстрації кандидатів та оплачувались із благодійних фондів. Тому прямо сказати, що це – порушення виборчого законодавства, неможливо.

Зате, за словами Наталії Величко, зменшився на Вінниччині відсоток адміністративного ресурсу. Пов’язують це з тим, що вибори дострокові, а враховуючи зміни у президентській вертикалі, про централізований адмінресурс говорити наразі не доводиться.

«Але залишається мажоритарна система, яка сама за своєю суттю є корупціогенною. Поки ми не змінимо виборче законодавство, навряд чи можна буде змінити поведінку депутатів-мажоритарників, чия кампанія цього року мало чим відрізняється від кампаній попередніх виборів. У теперішній кампанії складно відрізнити діяльність діючих народних депутатів від їхньої агітаційної активності. Більшість депутатів і по Україні загалом, і на Вінниччині використовують державні кошти для своєї прямої чи опосередкованої агітації. Це кошти Державного фонду регіонального розвитку, субвенції тощо» - зазначила Наталія Величко.    

На сьогодні у Вінницькій області є лише дві постанови судів по виборчих правопорушеннях, які тягнуть за собою адміністративну відповідальність. Про це розповів омбудсмен із захисту виборчих прав у Вінницькій області Тарас Коваль:

«2 липня Гайсинський районний суд притягнув громадянку за розміщення агітації у невстановленому місці, а також 3 липня Вінницький міський суд закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення у зв’язку з відсутністю в діях особи складу правопорушення. Поки що ті порушення, що мають місце, фіксуються поліцією, поліція складає протоколи, подальша доля яких наразі невідома».

За словами Тараса Коваля, правоохоронцям варто було б ретельніше підходити до тих звернень, що надходять від офіційних спостерігачів.

«475 заяв про виборчі правопорушення під час президентської кампанії поліція розглянула як звернення громадян. Серед цих звернень 5 біло від спостерігачів ОПОРИ. 4 стосувалися адмінправопорушень, одне – кримінального правопорушення. Невідомо з яких підстав поліція їх розглядала як звернення громадян, а не як повідомлення про правопорушення. Я хотів би, щоб поліція ретельніше підходила до заяв спостерігачів, тому що це фахові заяви. Поліції лише потрібно скласти протокол і фактично вже буде доведене виборче правопорушення – поліції ї ж буде легше працювати», - наголошує Тарас Коваль.