Перед зустріччю у форматі «Рамштайн» в НАТО оцінили перспективи війни та мобілізації в Росії

Новини Вінниці / Перед зустріччю у форматі «Рамштайн» в НАТО оцінили перспективи війни та мобілізації в Росії

На Заході аналітики все чіткіше формулюють висновки щодо ситуації в Україні. Більшість з них вважають, що Росія опинилась перед вибором, коли для «просування» своєї «спецоперації» є сенс у тотальній мобілізації, але Путін проте, адже як її пояснити громадянам, яких запевнювали, що «все по плану». Чому мобілізація, коли це навіть не війна, росіянам пояснювати не треба. Всі все чудово розуміють…

Одразу кілька західних видань опублікували матеріали на тему війни в Україні з висновками експертів.

CNN пише про ти сценарії подальшого розвитку подій.

Перший з можливих сценаріїв - що Росія зможе поступово захоплювати нові і нові території у Луганській і Донецькій областях. 

Другий сценарій - якщо жодна зі сторін не матиме змоги просуватися і війна тягнутиметься у позиційній фазі місяцями чи навіть роками, з великими втратами для обох сторін та наслідками для світової економіки.

Третій сценарій, який вважають найменш ймовірним - що Росія скоригує свої цілі, заявить, що нібито досягла того, чого збиралася, і спробує підготувати грунт для завершення бойових дій. 

Якщо ж Росії вдасться закріпитися на загарбаних територіях, у США побоюються, що Путін почне використовувати цю територію як плацдарм для подальшого наступу вглиб України. 

Посадовці на Заході зі своєї інформації вважають, що Росія у війні за Донбас - у більш вигідних умовах за рахунок кількісної переваги сил. Проте після тяжких боїв з великими втратами з обох сторін може відчуватись нестача особового складу.

Видання вказує, що Росія могла втратити до третини своїх наземних сил (не уточнюється, чи йдеться про Сєвєродонецький напрямок, чи ширше). Москві буде непросто досягти серйозних здобутків без повної мобілізації, а це Путін вважає небезпечним для себе кроком. 

«Думаю, скоро настане момент, коли або одна, або друга сторона буде мати успіх. Або РФ дійде до Слов’янська і Краматорська, або українці їх там зупинять. А якщо українці зможуть тримати там оборону з таким співвіддношенням сил - це має значення», - коментує високопоставлений співрозмовник з НАТО.

Про те, що більша частина людського ресурсу та зброї Росії витрачені за перші 100 днів війни пише Bloomberg. Щоб поповнити втрати, командування «прочісує» всю країну у пошуках військових та техніки, у хід йдуть навіть старі танки, що базувалися на Далекому Сході.

У зв'язку з такою непростою ситуацією в РФ можуть бути змушені оголосити масову мобілізацію. Про це кажуть виданню високопоставлені європейські чиновники. Однак, російський диктатор Володимир Путін досі був проти загальної мобілізації, адже вона означала б, що РФ публічно визнає, що її «спецоперація» насправді є повномасштабною війною. І що у цій війні все йде не так, як планувалося. І не так як розповідали політики «вищого ґатунку». Зокрема Путін.

Чиновники в Європі зазначають, що після невдалих спроб захопити Київ та інші великі міста окупанти зосередили свої зусилля на Донбас, де просуваються дуже повільно. і

Враховуючи цю обставину, а також брак у РФ людей і техніки, у Європі вважають, що можуть пройти місяці, перш ніж станеться якесь припинення вогню. Зараз конфлікт виглядає як війна на виснаження.

Зазначимо, що публікації з’явилися напередодні запланованого на 15 червня зібрання у формат «Рамштайн» у Брюсселі щодо скоординованої допомоги зброєю Україні. 

«Україна має отримати більше важкого озброєння. Союзники по НАТО і партнери надали таку зброю, і нарощують ці зусилля», - заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

У свою чергу заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону пояснила, що «від того, що Україна заявляла, що нам потрібно, ми на сьогодні маємо приблизно 10%».

Маляр зазначила, що Україна на день витрачає 5-6 тисяч артилерійських снарядів, а Росія – в 10 разів більше.

«На сьогодні Україна використовує всі свої потужності й сили, щоб чинити Росії опір. Можливості по озброєнню, по кількості військовослужбовців у Росії значно переважають. І яких би зусиль не докладала Україна, якою б професійною не була наша армія, без допомоги партнерів ми не зможемо виграти цю війну»", - сказала вона.

За словами Маляр, зараз необхідно ставити питання про чіткі терміни постачання військової допомоги.

«Ми очікуємо, що наші західні партнери не просто зголосяться допомагати, як це вже є зараз, але й будуть чіткі часові рамки, і це будуть найближчі терміни, і це буде саме та допомога, якої потребує Україна», - наголосила заступниця міністра.

Фактично «Рамштайн-3» має дати відповідь, чи забезпечать України парітет?..

Олег Верлан

15 червня, 2022