Перед провокацією з обстрілом трьох білоруських сил Лукашенко заявив про агресію України

Новини Вінниці / Перед провокацією з обстрілом трьох білоруських сил Лукашенко заявив про агресію України

Російські окупанти атакували білоруський населений пункт Копані у Брестській області на кордоні з Україною. Провокацією Москва хоче втягнути війська Білорусі у війну проти України.

Відповідну заяву зробили у пресслужбі командування Повітряними силами України. Там зазначили, що сьогодні о 14:30 два літаки РФ завдали удару по території Білорусі, перебуваючи в повітряному просторі нашої країни.

«Сьогодні о 14.30 від ДПС надійшла інформація, що російські літаки вилетіли з аеродрому Дубровиця (Білорусь), зайшли на територію України, розвернулись над нашими н. п. Городище та Тумень, після чого нанесли вогневе ураження по населеному пункту Копані (Білорусь). Зараз 9 прикордонний загін спостерігає зайняття цього населеного пункту ворогом», – сказано у повідомленні.

Пізніше агресор обстріляв ще два села. Обстріл вели два штурмовика Су.

Нагадаємо, Олександр Лукашенко нині перебуває у Москві.

Міністр оборони Олексій Резніков звернувся до білоруського народу із закликом не дати втягти свою країну у війну російських фашистів проти України. Він попередив про серію кривавих провокацій, які готує Кремль, щоб мусити керівництво Білорусі розпочати військові дії проти нашої країни.

Про це він написав у Facebook. Очільник Міноборони зазначив, що володіє перевіреними інформаційними даними щодо задуму командування російських окупаційних військ завдати ударів по території Білорусі з українського повітряного простору.

«Згідно з їх злочинним задумом, російська авіація готується завдати удару по ряду населених пунктів на території Республіки Білорусь, що знаходяться поблизу українсько-білоруського кордону. Зокрема, удару збираються зазнати н.п. Копані, Столинського району Брестської області.

Для маскування злочину Росія має намір здійснити атаку з повітряного простору України. Мета провокації – змусити чинне керівництво Білорусі до війни проти України», – заявив Олексій Резніков.

Голова Міноборони наголосив, що Росія намагається пов'язати білорусів кров'ю у своїй нацистській війні проти українського народу.

«Гарантую, що українська армія не планувала, не планує і не плануватиме жодних агресивних дій проти Білорусі», - вказав О.Рєзніков.

Отже, ЗСУ настільки ефективно знищують окупантів, що змушують Путіна йти на будь-які провокації, аби залучити додаткові сили. Зокрема білорусів.

За кілька годин до вчинення росіянами провокації у Білорусі Лукашенко заявив, що Україна нібито планувала напасти. Так, саме на Білорусь, а Росія просто їх випередила. Зрозуміло, що слова є абсурдом. Але, слова політика, який виправдати російську агресію проти України, дають підстави запідозрити те, що йому було відомо про плани РФ обстрілювати білоруські села.

Перед нападом росіян на ці поліські села Лукашенко сказав, що приніс на зустріч із Путіним карту, яка нібито розкриває плани нападу на Білорусь.

«Не ми на них напали. Чи не ми! Превентивно ЗСУ почали стріляти, коли ще ми з вами за два дні були у вас вдома. Ми з вами сиділи у гелікоптері. Доповідали постійно. Вони почали. А я вам зараз покажу, звідки на Білорусь готувався напад. І якби за шість годин до операції не було завдано превентивного удару по позиціях (4 позиції, я зараз покажу – карту привіз), вони атакували б наші війська – Білорусі та Росії, які були на навчаннях», – цитує Лукашенко БелТА.

Оскільки жодного нападу українських військових сил не було, то слова Лукашенка чітко дають зрозуміти, що він змушений знайти підґрунтя для вступу у війну Білорусі. Тобто от-от він має надати наказ на введення ЗС РБ на територію України.

Можна припустити, що білорусам дадуть наказ йти на Київ та в «тил» - на Волинь.

Тепер слово за білорусами…

Олег Верлан

11 березня, 2022