Перебудова «Шоколадного будинку»? До кінця року у Вінниці обіцяють відреставрувати занедбаний «Дім пошти»

Новини Вінниці / Перебудова «Шоколадного будинку»? До кінця року у Вінниці обіцяють відреставрувати занедбаний «Дім пошти»

У Вінниці триває реставрація памятки архітектури «Пошта» на вулиці С.Петлюри. До кінця року історичну будівлю у центрі Вінниці, збудовану у 1910-12 роках, мають відновити, надавши їй максимально автентичний вигляд. Проте вже зараз виникають питання, а чи не зіпсують фасад сучасними оздоблювальними матеріалами? Адже деякі «відреставровані» елементи чітко вказують на ХХІ сторіччя.

Відверто кажучи, Вінницю давно критикували через наявність недбало відреставрованих історичних будівель. Поєднання сучасного стилю і модерна виходило недолуго… Крім того, у центрі залишаються будинки , які занепадають. Колишній «шоколадний будинок» або «пошта» - один з них на Єрусалимці.

Вважається, що спроектував будинок Мойсей Ваксман, але існують гіпотези, що без впливу Артинова тут також не обійшлось. Все ж таки він тоді був головним архітектором міста.

Двоповерхова будівля належала водночас міській думі та родині Ваксманів. Позаяк як кошти на будівництво виділили і ті й інші, то споруда стала спільною. На першому поверсі облаштували поштове відділення та телеграф, а другий поверх був приватною власністю Ваксманів.

Містяни називали його «шоколадним будинком» через характерний світло-коричневий колір фасаду.

Отже, будинком багато років «користувався» АТ «Укртелеком». Реставрацію замовили у Вінницькій ТПП місцевому ТОВ «МУР». Жителі сусідніх будинків розповідають, що з весни «пошту» почали «ремонтувати».

Звісно, поки робити висновки зарано, але здається, що будівлю хочуть осучаснити. Принаймні у декорі та окремих частинах.

Наразі кидається в око відсутність плюща, яким роками був оповитий будинок, металопластикові вікна на другому поверсі та «нове» гранітне крило підвального приміщення, а також плавка на більшості отворах.

Олег Верлан

13 травня, 2023