Пасажирський колапс у Вінниці: на зупинках громадського транспорту збирається до сотні людей

Новини Вінниці / Пасажирський колапс у Вінниці: на зупинках громадського транспорту збирається до сотні людей

«Жорсткі» обмеження у 10 пасажирів у салоні громадського транспорту спричинили у Вінниці скупчення людей на зупинках. Вінничани нібито прилаштувалися до того, що трамваї та тролейбуси вже «не зупиняться» у визначених місцях, тому кінцеві зупинки перетворилися на майданчики з максимальним порушенням усіх карантинних заходів.

«Жорсткі» обмеження - 10 пасажирів у салоні громадського транспорту - у Вінниці спричинили скупчення людей на зупинках. Вінничани нібито прилаштувалися до того, що автобуси, трамваї та тролейбуси вже «не зупиняться» у визначених місцях, тому кінцеві зупинки перетворилися на майданчики з максимальним порушенням усіх карантинних заходів.

Суттєві незручності вінничани, як і жителі інших великих міст, відчули ще напередодні. Із запровадженням ліміту у 10 пасажирів та «жаханням» водіїв громадського транспорту великими штрафами, містяни змушені були годинами намагатися, приміром ввечері, дочекатися, коли у салоні звільниться місце, аби добратися додому.

Одиниць громадського транспорту, як обіцяв керівник КП «ВТК» Михайло Луценко, у «годину пік» стало більше, але навіть це не є запобігання скупчення людей на зупинках.  

З ранку 20 березня деякі прилаштувалися до «проблеми». Оскільки з «Вишеньки» трамваї та тролейбуси тепер фактично їдуть без зупинок до ринку «Урожай», то жителі найбільшого спального мікрорайону обласного центру почали пішки йти на кінцеву зупинку, щоб там постояти у черзі… У мережі вінничани діляться світлинами з чергою, в якій стоять до сотні, а інколи і більше людей, що мріють стати пасажиром та доїхати до місця роботи.   

   

Неофіційно кажуть, що треба пенсіонерам сидіти вдома, і черг не буде. У величезній черзі на «Вишеньці» людей поважного віку не багато – до 15%. Переважно молодь і вінничани середнього віку. Більшість у масках. На відміну від Одеси, де вже під час штурму громадського транспорту навіть камінням розбили скло у салоні, вінничани чемні. Вони розуміють, що КУпАП доповнено новою статтею 44-3 (порушення правил щодо карантину людей), що тягне за собою накладання штрафу від 17 000 до 32 000 гривень, для посадовців від 34 000 до 170 00 гривень. Тому не висувають претензій до «командирів» транспортних одиниць.

До речі, на зупинках громадського транспорту по вулиці Келецькій, де вже не дочекаєшся транспорту, зранку стояло по кілька пенсіонерів, але навіть там вони були у меншості. Тобто головної мети влада, комунальники та транспортники досягли – більшість людей, які найважче переносять коронавірус, залишаються вдома та не мандрують містом.

Також цікаво, що місцева влада на час карантину не йде на «відносно» незаконне рішення щодо відміни пільгового проїзду, як раніше зробили у Чернівцях. Така міра залишила б пенсіонерів у районах проживання.

Щодо працездатного населення, то йому залишатися в межах осель складніше. Держава за карантин не платитиме, постачальники послуг постійно нагадують про сплату за комуналку, а якісь грошенята, що відкладені на чорний день, без постійного заробітку скоро закінчаться. Працювати на «удальонці» не всім вдається.

Ще трішечки неофіційної інформації. В певних колах Вінниці всерйоз відпрацьовують можливість повної зупинки громадського транспорту. На цю крайню міру можуть піти у разі збільшення темпів розповсюдження коронавірусу в Україні. Чим тоді добиратися? Кажуть, що приватним автотранспортом, таксі чи велосипедами.

У вінницьких магазинах вже подорожчали продукти харчування, побутова хімія та інші товари повсякденного вжитку. Мабуть, на черзі збільшення вартості байків, а оскільки веломагазини зачинені, то продаватимуть їх онлайн.    

Новини Вінниці / Пасажирський колапс у Вінниці: на зупинках громадського транспорту збирається до сотні людейНовини Вінниці / Пасажирський колапс у Вінниці: на зупинках громадського транспорту збирається до сотні людей
Олег Верлан

20 березня, 2020