Партійні пристрасті в Новій Греблі. Переможець пов'язаний з трьома партіями

Новини Вінниці / Партійні пристрасті в Новій Греблі. Переможець пов'язаний з трьома партіями

Практично на будь-якому рівні вибори перетворюються на якісь змагання. Міряються силами політичні експерти і політики. Схоже, в сільській місцевості давно усвідомили, як скориставшись цією боротьбою, розраховувати на свої дивіденди. Отримавши найбільшу кількість голосів на виборах глави Новогоребельской сільській ОТГ, Віталій Порхун показав приклад того, чого варті членство в партії і гучні аналізи фахівців з виборів. Де-юре до обрання головою він значився «своїм» в трьох партіях, а 25 грудня зробив вибір.

Практично на будь-якому рівні вибори перетворюються на якісь змагання. Міряються силами політичні експерти і політики. Схоже, в сільській місцевості давно усвідомили, як скориставшись цією боротьбою, розраховувати на свої дивіденди. Отримавши найбільшу кількість голосів на виборах глави Новогребельскої сільської ОТГ, Віталій Порхун показав приклад того, чого варті членство в партії і гучні аналізи фахівців з виборів. Де-юре до обрання головою він значився «своїм» в трьох партіях, а 25 грудня зробив вибір.

Нагадаємо, в Калинівському районі після об'єднання кількох сіл з центром у Новій Греблі 24 грудня відбулися вибори до місцевих органів самоврядування. Деяких кандидатів на пост глави делегували парторганізації, а інші йшли самовисуванцями, не афішуючи партприналежність.

Як раніше писав NaПарижі, з 1,5 тисячі виборців в них взяли участь 753 особи, або 62%. Головою громади обрано Віталія Порхуна. За нього проголосувало 355 (44,5%) виборців. На трохи більше двох десятків голосів він випередив свого основного опонента. Зазначимо, що крім нього, балотувалися ще чотири кандидати, в тому числі і від пропрезидентської партії.

Відомо, що Віталій Леонтійович йшов на вибори, як самовисуванець. І на сайті Центрвиборчкому він вказаний безпартійним. Разом з тим, відомо, що 25 вересня В. Порхун написав заяву про вступ до «БПП «Солідарність». Прес-служба партійного осередку на підтвердження цього навіть опублікувала документи, поясняючи присутність на виборах двох партійців внутрішнім праймеріз. Тепер обраний голова ОТГ праймеріз сприостовує та запевняє, що люди повірили саме йому. 

Відразу після підрахунку голосів «Новини Вінниці» називають переможця представником «Батьківщини». Чому саме цієї партії?.. Мабуть, щоб першими прив’язати переможця до певної політсили. Дружній цьому виданню «Пресспоінт» пізніше знайшов пояснення, стверджуючи, що В. Порхун є безпартійним, а раніше - в 2010-му - обирався депутатом до сільради від «Батьківщини». Начебто тому його записали до «білосердешних». Можливо.

До речі, в прес-службі облорганізації «Батьківщини» не стали підтверджувати або спростовувати приналежність обраного глави ОТГ до партії. Навіть відмовилися від коментарів.

Але головна інтрига розкрилася пізніше. Лідер облорганізації «Народного фронту» Костянтин Кармалюк написав в Facebook про те, що Віталій Порхун в їхній партії знаходиться з жовтня 2017-го. Він припиняв членство на час виборчої кампанії, а 25 грудня його відновив, що підтверджується відповідною заявою.

Так, в скількох партіях перебуває переможець виборів? Віталій Порхун пояснив «Реалу» своє бачення ситуації і особливості «політичної боротьби» в сільській місцевості.

- Віталій Леонтійович, як мінімум, дві партії запевняють, що Ви «їх». Вони праві?

- Так, я в вересні писав заяву в БПП, але не брав участі в діяльності партії. Перед тим, як реєструватися кандидатом на виборах, я подзвонив голові сільської організації БПП і в телефонному режимі сказав, що виходжу. У жовтні я подав заяву в «Народний фронт», а потім - теж напередодні реєстрації - вийшов.

- Що в один день «вийшли» з обох партій?

- Так. Я вирішив йти на вибори самовисуванцем, тому ніяких відносин до партій не хотів мати.

- Але в ході виборів Вас підтримували партії?

- «Батьківщина», УКРОП і «Народний фронт» морально підтримували. Це нормально.

- У 2010 році Ви балотувалися і перемогли на виборах в Новогребельській сільраді від «Батьківщини». Вступали в партію?

- Тоді весь Овечацький спиртзавод писав заяви про вступ до партії. Напевно, і я теж. Не пам'ятаю. Коли це було… Зараз я не вважаю, що якось причетний до цієї партії. Тим більше 7 років про мене ніхто не згадував.

Ось, сьогодні (25 грудня - авт.) я зробив вибір, написав заяву про відновлення в «Народному фронті». Тому вважаю, що перебуваю в ній ...

Знаєте, це все не важливо. Головне, що мене підтримала громада, і не важливо, яка партія підтримувала. Співпрацювати буду з усіма, тільки б це йшло на користь громади, тому я не хочу, щоб маніпулювали моєю партійною приналежністю.

Чисто по-людськи нового главу зрозуміти неважко. Він, напевно, має рацію. Громаді з півторатисячним населенням та дефіцитним бюджетом не завадить допомога від усіх партій відразу або по черзі. Ажіотаж навколо партійності цікавий дуже вузькому колу осіб, які проживають далеко від Нової Греблі. Але де-юре виходить казус.

У законі «Про політичні партії в Україні» є стаття 6 «Членство в політичних партіях та його обмеження». В ній поясняється наступне:

«Громадянин України може перебувати  одночасно  лише  в  одній політичній партії… Громадянин  України  має  право  в  будь-який час зупинити чи припинити своє членство в політичній партії шляхом подання заяви до  відповідних  статутних  органів  політичної партії. Членство в політичній  партії зупиняється чи припиняється з дня подання такої заяви та не потребує додаткових рішень».

Також законом передбачається, що вихід з партії регулюється її статутом. А він у всіх різний. Інколи вийти важче, ніж вступити. Але в даному випадку це другорядне.

Навіть у політиків є різні думки щодо трактовки норм закону. Не всі вважають, що заяву слід класти на стіл керівнику осередку і чекати її фіксації. Нібито, оскільки законодавець не розписав в деталях процес виходу, допускається і більш спрощений варіант. Вважаєш, що вийшов, тримаєш заяву у кишені, і вже не партієць… Хоча чомусь здається, що заява вважається поданою, коли її, як мінімум, передано в руки уповноваженому представнику партії...

Олег ВЕРЛАН

 

Олег Верлан

26 грудня, 2017