Пам’ятник молюскові-рятівнику з Дністра встановили на Вінниччині (ФОТО)

Новини Вінниці / Пам’ятник молюскові-рятівнику з Дністра встановили на Вінниччині (ФОТО)

У Ямпільському районі місцеві жителі віддали дань історії встановши пам’ятник річковій скойці. Відомо, що завдяки даному молюску у повоєнні роки ціле село врятувалось від голоду.

У Ямпільському районі місцеві жителі віддали дань історії, встановши пам’ятник річковій скойці. Відомо, що завдяки даному молюску у повоєнні роки ціле село врятувалось від голоду.

Як повідомили жителі села Оксанівка Ямпільського району на Вінниччині, ідея відкриття пам’ятника річковій скойці, або дністровській мідії, щоб увіковічити в камені годувальницю, спала на думку ще торік. А все через історію, яка сталась після ІІ світової війни. Відомо, що цей молюск врятував село від голоду.

Пам’ятник презентували в рамках ІІ Міжнародного мистецького фестивалю «Дністрові передзвони», який село із 47 жителями проводить другий рік поспіль. Художники зобразили відкриту скойку, всередині якої згорнута калачиком дитина – як символ життя. Нижче напис «Згадай, як на берег ріки зійшли дари Дністрових вод» і дата голодомору – 1946-1947.

Право урочисто відкрити скульптуру надали найстаршій жительці села 93-річній Ользі Харевській.

Як стало відомо, авторами монумента виступили молоді скульптори зі Львова Василь Лев, Наталія Лейкіна і Сергій Грицанюк. Матеріалом для роботи вони використали місцевий камінь пісковик. Матеріально працю митців підтримували місцеві підприємці, районна влада та громада Оксанівки.

Новини Вінниці / Пам’ятник молюскові-рятівнику з Дністра встановили на Вінниччині (ФОТО)Новини Вінниці / Пам’ятник молюскові-рятівнику з Дністра встановили на Вінниччині (ФОТО)Новини Вінниці / Пам’ятник молюскові-рятівнику з Дністра встановили на Вінниччині (ФОТО)Новини Вінниці / Пам’ятник молюскові-рятівнику з Дністра встановили на Вінниччині (ФОТО)Новини Вінниці / Пам’ятник молюскові-рятівнику з Дністра встановили на Вінниччині (ФОТО)
Ірина Заіковата

10 вересня, 2019